İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Şark çıbanı hastası Suriyeliler, yardım bekliyor
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından Lübnan’ın Trablus kentinde Suriyeli mülteciler arasında yaygın olan şark çıbanı hastalığının tedavisi için sürdürülen proje yeterli fon desteği sağlanamaması nedeniyle sona erdi.
Suriye 28.08.2015

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından Lübnan’ın Trablus kentinde Suriyeli mülteciler arasında yaygın olan şark çıbanı hastalığının tedavisi için sürdürülen proje yeterli fon desteği sağlanamaması nedeniyle sona erdi.

İHH İnsani Yardım Vakfı, ekipleri yaklaşık 2 milyon Suriyelinin yaşadığı Lübnan’da yapmayı planladığı yardım çalışmaları için Mart ayında bölgede bir takım incelemelerde bulunmuştu. Bölgedeki Suriyeli ve Filistinli mültecilerin kaldıkları kampları yerinde görüp eksiklerini tespit eden ekipler, bu kapsamda bölgede faaliyet gösteren 7 STK ile istişare toplantısı yaparak mültecilerin durumları hakkında bilgi almıştı.

Alınan bilgiler ışığında Suriye’deki iç savaşın ardından ülkede yaşanan bombardımanlar ve mikroplardan dolayı şark çıbanı hastalığında ciddi bir artış görüldüğü tespit edilmişti. Bu kapsamda İHH İnsani Yardım Vakfı olarak Lübnan’ın Trablus kentinde Suriyeli mülteciler arasında yaygın olan şark çıbanı hastalığının tedavisi için bir proje başlattı.

Lübnan devletinin hiçbir sağlık destek vermediği mültecilere yönelik başlatılan proje yeterli fon desteği sağlanamaması nedeniyle sona erdi. Yaklaşık 5 ay süren proje kapsamında 4 bin 88 kişi muayene edilirken bin 93 kişinin de yarası tedavi edildi.
Projenin uygulandığı Trablus kenti Lübnan’ın kuzey bölgesinde yer alıyor. Bölgede yaklaşık 600 bin Suriyeli mültecinin bulunduğu tahmin ediliyor.

Şark çıbanı nedir?

Ülkemizde şark çıbanı olarak anılan hastalık, başka bölgelerde Antep çıbanı, Halep çıbanı, yıl çıbanı olarak anılıyor. Şark çıbanı, ara konakçı olan tatarcık sineği ile farklı bir kişiye bulaşabiliyor. Hastalık çok kolay tedavi edilebildiği gibi tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabiliyor. Ortalama 2 aylık bir süre zarfında haftada 2 sefer uygulanan tedavi ile hasta iyileşebiliyor. Ancak en üzücü olan tarafı ise hastaların büyük bir çoğunluğunun 16 yaş ve altındaki çocuklardan oluşması.

Leishmaniasis cins ''Leishmania'' ait protozoan parazitlerin neden olduğu bir hastalık. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre cilt tutumu yapan leshmania (şark çıbanı) vakası 1 milyon civarında ve dünya genelinde 310 milyon kişi risk altında. Yine WHO verilerine göre yüksek riskli 6 ülkeden biri, savaş öncesi durumuyla Suriye. Savaş sırasında bu riskin ne boyutta olduğu tahmin edilemiyor.
 

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gazze’de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlardan
İHH, Gıda Güvencesi Sektörü’nde Uluslararası Koordinasyon Mekanizması verilerine göre Gazze'de günlük olarak en fazla sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapan uluslararası kuruluşlar arasında yer aldı. Çalışmalarını sürdüren vakıf, Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Ramazan’da da her gün 48 bin kişiye iftar yemeği ikramında bulunuyor.
18.03.2024
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH Gazze’ye yönelik yardımlarına ara vermeden devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmaya devam ediyor. Her gün 32 bin kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunan vakıf; 7 Ekim’den bu yana gıda kolisi, battaniye ve tıbbi malzeme gibi farklı kalemlerde on binlerce Gazzeliye destek oldu.
16.02.2024
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
Suriye’deki 4 bin 608 aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla başlatılan kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 4 bin 608 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
06.02.2024