İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
STK temsilcileri Kahire’de Suriye halkı için toplandı
İHH ve STK temsilcilerinin Kahire toplantısında önemli analizler yapıldı.
Ortadoğu, Suriye, Türkiye 16.03.2012

Arap Birliği, İslami İşbirliği Teşkilatı ve İnsani Forum tarafından düzenlenen Suriye Halkına Yardım toplantısı Mısır’ın başkenti Kahire’de Arap Birliği Merkezinden gerçekleştirildi.

Türkiye’den İHH İnsani Yardım Vakfı’nın katıldığı toplantıya Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörlüğü (OCHA), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Gıda Programı (WFP), Kızılay ve Kızılhaç kuruluşları, STK temsilcileri ve Suriyeli temsilciler katıldılar.

Açılış toplantısında organizatör kurumların temsilcileri ile birlikte Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi de bir konuşma yaptı. El Arabi konuşmasında Arap Birliği’nin Suriye’de yaşanan krizleri önlemek ve halkın korunması için birlik içinde ve uluslararası arenada yaptıkları çalışmaları özetledi.

Açılış konuşmalarından sonra Suriye içindeki halkın ve bölge ülkelerdeki mültecilerin durumlarını, ihtiyaçlarını konu alan sunumlar yapıldı. İHH Uluslararası İlişkiler Koordinatörü İzzet Şahin de Türkiye’deki mülteciler konusunda bir sunum yaptı. Suriye’de yaşanan olayların ardından bölge halkının Türkiye sığındığını belirten Şahin, Mayıs ayından itibaren Türkiye’ye gelen mülteci sayısının zaman zaman düşmesine rağmen son günlerde İdlib’e yapılan saldırılardan sonra bu sayının tekrardan büyük bir hızla arttığını söyledi.

Şahin yaptığı sunuma şu şekilde devam etti: ‘‘Türkiye’ye ulaşan mültecilerin temel ihtiyaçları Kızılay ve İHH tarafından karşılanıyor ama asıl problem içeride yaşanıyor. İHH olarak açılacak bir yardım koridorundan Suriye içindeki mağdurlara yardım götürmeye hazır durumdayız.’’ 

Şahin sunumunda ayrıca, Hatay’a gelen mültecilerin çadır kamplarında, şehir merkezinde ve köylerde misafir edildiklerini, ay sonunda on bin civarında mültecinin Kilis’te kurulan konteyner evlere nakledileceğini söyledi. 

“Biz daha fazla Suriyeli kardeşimizi ağırlayacak şekilde hazırlıklarımızı yapıyoruz ama temennimiz insanları yurtlarını terk etmek zorunda bırakan saldırıların durması, akan kanların dinmesi ve yaraların sarılmasıdır” diyen Şahin, siyasi gündemlerden uzak olarak tamamen sivil halkın korunması için mücadele ettiklerini, bunun insani bir vecibe olduğunu hatırlattı.

Daha sonra yardımların Suriye halkına ulaştırılması, yardım prensipleri, sağlık yardımları ve gıda yardımları başlıkları altında çalıştaylar yapıldı.

Çalıştaylarda konuşan katılımcıların aciz kaldıkları ortak nokta, Suriye şehirlerinde aylardır süren muhasara ve çatışmaların halkı temel ihtiyaçlardan mahrum bırakmış olmasına rağmen, içeriye yardım sokamamaları oldu.  

Devletlerarası savaşlarda bile sivillerin korunup yardım kanallarının açık tutulduğu hatırlatılan konuşmalarda, şu ana kadar Suriye makamlarının hiçbir STK’ya yardım izni vermediği dile getirildi.

Toplantıda Şam yönetimini ziyaret edecek BM ve Arap Ligi arabulucusu Kofi Annan’a da çağrıda bulunulup, görüşmelerinde insani yardım koridoru açılmasının da görüşülmesi talep edildi.

Toplantı sonrasında karar mercilerine ve uluslar arası STK’lara hitaben tavsiyeler de kaleme alındı. Bu tavsiyelerden bazıları:

  • Suriye’ye komşu ülkeler gerek mülteciler ve gerekse Suriye’ye gönderilecek yardımlar için kolaylık sağlasınlar. Sınırlarda sahra hastanesi kurulsun ve yaralı olarak gelenler tedavi edilsinler.

  • İnsani yardım kuruluşları çatışma mağdurlarına psikolojik destek versin.

  • Etkili yolların tamamı denenerek insani yardımın ivedilikle ulaştırılmasının sağlanması.

  • Yardımların ulaştırılması için Suriye’de bulunan, kayıtlı, şeffaf STK’larla işbirliği yapılması.
  • İnsani Yardım Kurumlarının sınırlarda ve ihtiyaç bölgelerinde işbirliği yapmaları.

  • Son birkaç yıldır devam eden kuraklık ve iç çatışmalardan sonra insanların gıda malzemelerine olan ihtiyaçlarının tespit ve temin edilmesi.

  • Krizin daha da derinleşmesi ihtimali göz önünde bulundurularak gerek mülteci akımı ve gerekse geri dönüş için her türlü yardıma hazır olunması.

  • İnsani Yardım Kurumları özel sektörle, sivil toplumla ve devlet kurumlarıyla koordinasyon mekanizmalarını geliştirmeleri.

  • İnsani yardım çalışmaları yapan insanların nerede olurlarsa olsunlar güvenliklerinin sağlanması.
  • Arap Birliği’nin ve İslami İşbirliği Teşkilatı’nın yardımların koordinasyonunda üzerlerine düşen rolü yerine getirmeleri.
İlgili haberler
Tümünü gör
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024