İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Suriyeli Fatma'nın hayali gerçek oluyor
Suriye'deki hava saldırılarında bir kardeşini ve bacağını kaybeden 8 yaşındaki Fatma'nın protez bacak çağrısı karşılık buldu. İHH ile Kuveyt merkezli Beyt-El Zekat kurumu, küçük kızın hayalini gerçekleştirmek için çalışma başlattı.
Suriye 27.11.2020

İki yardım kuruluşundan görevliler Fatma'ya ulaşarak onu, İdlib'in Sarmada beldesinde Kuveyt merkezli Beyt El Zekat, İHH ve Uluslararası Doktorlar Birliği (AID) tarafından kurulan protez-ortez rehabilitasyon merkezine götürdü. Burada muayene edilen Fatma için ilk etapta 15 gün boyunca egzersiz programı uygulanacak. Egzersizlerin ardından fiziki koşullarının uygun olması halinde Fatma'nın protez bacağı takılmaya başlanacak.

İHH ayrıca 3 yaşındayken bayram alışverişi için gittiği çarşıda savaş uçaklarının saldırısına uğrayarak bir bacağını kaybeden Fatma'yı ziyaret ederek gıda kolisi ve ev gereçleri ulaştırdı. 

ba2a8807.jpg

Fatma’nın hikayesi

Henüz 3 yaşındayken elinden tuttuğu annesi ve kardeşi ile bayram alışverişi için gittiği çarşıda savaş uçaklarının saldırısına uğrayarak bir bacağını kaybeden Fatma, tüm zorluklara rağmen okula gitmekten vazgeçmiyor. Rejimin yoğun saldırıları nedeniyle yaklaşık 2 yıl önce Halep'teki evlerini terk ederek İdlib'e göçen Fatma'nın ailesi, maddi imkansızlıklar içinde zor bir hayat sürüyor. Savaş uçaklarının Halep'in güneyindeki Tel Hadye çarşısına saldırı düzenlediği esnada Fatma, annesi ve 2 yaşındaki kardeşi ile bayram alışverişi yapıyordu. Çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği saldırıda, Fatma, bilinci kapalı şekilde kaldırıldığı hastanede gözlerini açtığında kardeşi ölmüş, kendisi ise bir bacağını kaybetmişti.

ba2a8816.jpg

Fatma'nın annesi Şirin Nasuh, saldırıyı ve sonrasında yaşananları anlattı. Saldırının yaşandığı esnada çarşının kana bulandığını söyleyen Şirin, "Kadın ve çocuk cesetleri her yerdeydi. Oğlum, kızım ve ben bir yere savrulduk. Oğlum saldırı anında hayatını kaybetti. En son birilerinin onun cansız bedenini kaldırdığını gördüm. Fatma'nın bacağı saldırıda kopmuştu. Bana da şarapneller isabet etti. Hemen Fatma'ya sarılarak hastaneye koştum" dedi. Saldırıdan sonra bir süre daha Halep'te yaşadıklarını belirten Şirin, rejimin bölgeyi ele geçirmesi ve saldırılarını artmasıyla çareyi İdlib'e göç etmekte bulduklarını söyledi. Maddi durumlarının yetersiz olduğunu dile getiren 5 çocuk annesi Şirin, "Eşim hastalığı yüzünden uzun süre ayakta duramıyor. Ayakta durunca baş dönmesi ve baygınlığı oluyor. Bu nedenle çalışamıyor. Maalesef durumumuz çok kötü" diye konuştu.

ba2a8882.jpg

Fatma'nın hayali, Türkiye'de tedavi görüp protezine kavuşmaktı

Her sabah değneklerine sarılarak yola koyulan Fatma, okuluna varmak için tek bacağıyla 3 kilometre yol yürüyor. Annesinin "Yağmur çamur dinlemeden inatla okuluna gitmeyi bırakmıyor" dediği Fatma hayalini "Çocuk doktoru olup uzuvları kopan çocuklara protez yapmak istiyorum" şeklinde açıklıyor. Yaşadığı tüm acılara rağmen küçük yaştaki azmiyle hayranlık uyandıran Fatma, Türkiye'de tedavi görmeyi umut ediyordu. Fatma’nın hayali hayırseverlerin destekleriyle gerçek olacak. 

İlgili haberler
Tümünü gör
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
Özgürlük Filosu için başvurular devam ediyor
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Özgürlük Filosu, Gazze için yola çıkmaya hazırlanıyor. Filoya katılım için başvuru süreci devam ediyor.
04.04.2024
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
Suriye’deki 60 bin kişiye iftar
İHH İnsani Yardım Vakfı, iç savaşın devam ettiği Suriye’de Ramazan ayının ilk 20 gününde 60 bin kişiye iftar verdi.
03.04.2024
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
Gemiler hazır, Özgürlük Filosu Gazze'ye doğru yola çıkıyor!
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Uluslararası Özgürlük Filosu için satın alımı yapılan iki gemide incelemelerde bulundu. Yıldırım burada yaptığı açıklamada, “Bu yük gemisi 5 bin 500 ton kapasiteli, adı Anadolu. Ülkemizin yardımlarını ve merhametini yüklenerek Gazze’ye ulaştıracak. Diğer gemimizin adı, Vicdan. Bu gemi de dünyadaki vicdan sahibi aktivistleri alacak ve dünya vicdanını Gazze sahillerine ulaştıracak” dedi.
27.03.2024