İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
BM raportörleri Palmer Raporu’nu reddetti
Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları yayımladıkları bir raporla İsrail'in Gazze Şeridi'nde uyguladığı deniz ablukasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu açıkladı.
Filistin, Ortadoğu, Türkiye 15.09.2011

Bağımsız 5 uzmanın oluşturduğu heyetin raporunda ''İsrail'in Mavi Marmara baskınında aşırı güç kullandığı'' belirtildi. Ayrıca, ''Gazze'ye uygulanan ablukanın yasal olduğu'' öne sürülen Palmer Raporu'nun sonucu reddedildi.

Mavi Marmara baskınını araştırmak üzere eski Yeni Zelanda Başbakanı Geoffrey Palmer başkanlığında kurulan heyet, baskında yardım filosuna aşırı ve makul olmayan şekilde güç kullanıldığı sonucuna varmış, ancak Gazze Şeridi'ne yönelik ablukayı 'meşru bir güvenlik önlemi' olarak nitelemişti. Cenevre merkezli BM İnsan Hakları Konseyi uzmanları ise ortak açıklamalarında ablukanın Gazzelileri toplu cezalandırmaya tabi tuttuğunu, bu şekilde uluslararası insan hakları ve insani yasaların galiz şekilde çiğnendiğini kaydetti.

Bağımsız 5 BM uzmanının oluşturduğu heyet, BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunduğu raporda, “İsrail’in Mavi Marmara baskınında aşırı güç kullandığı” belirtilen, ancak “Gazze’ye uyguladığı ablukanın yasal olduğu” öne sürülen Palmer Raporu’nun sonucunu reddetti. Raporda, 4 yıldır süren ambargonun 1,6 milyon Filistinliyi temel haklarından yoksun bıraktığı da ifade edildi.

PALMER RAPORU’NA SERT ELEŞTİRİ

Raporda, ablukanın, ''uluslararası insan hakları ve insani hukuku pervasızca ihlal ederek'' Gazzelileri toplu cezalandırmaya maruz bıraktığı kaydedildi. Uzmanlar BM'nin Palmer raporunu da eleştirdi. Rapor'da İsrail'in Gazze'ye yönelik, sivillerin insan hakları üzerinde aşırı etkisi olan kapalılık politikasının ayrılmaz parçası olduğunun ayrımına varmadığı belirtildi.

Heyette yer alan uzmanlardan Richard Falk, Palmer raporunun sonuçlarının, Türkiye-İsrail ilişkilerini iyileştirme iradesinden etkilendiğini söyledi. Palmer raporunun İsrail ile Türkiye arasında siyasi uzlaşmayı amaçladığını ifade eden Falk, raporda siyasetin yasaya üstün gelmesinin talihsizlik olduğunu sözlerine ekledi.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin Mavi Marmara baskınıyla ilgili bir başka soruşturma heyeti de geçen eylül ayından yayımlanan raporunda ablukanın uluslararası yasaları ihlal ettiği sonucuna varmıştı. 

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024