Kurban vekaletlerinizi Türkiye ile birlikte 60 ülkede 2.6 milyon kişiye ulaştırdık.
Yüzünü güldürdüğüüz ihtiyaç sahipleri adına size teşekkür ederiz.
2022 Kurban yolculuğumuzda destek ve bağışlarınızla;
Türkiye ile birlikte 60 ülkede
65 bin 775 hisse kurbandan
2 milyon 630 bin ihtiyaç sahibi faydalandı.
Ülkemizle birlikte 14 ülkede 41 bin 416 yetim ve ihtiyaç sahibi çocuğa
bayramlık kıyafet hediye ettik.
Bu iyiliğe vesile olan hayırseverlere teşekkür ederiz.
Desteğinizle, kurban çalışması yaptığımız ülkeler:
ORTA DOĞU
Filistin (Gazze ve Batı Şeria), Irak, İran, Lübnan, Mısır, Suriye, Tunus, Ürdün, Yemen
BALKANLAR VE AVRUPA
Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Macaristan, Romanya,
Sırbistan (Sancak ve Preşova), Ukrayna (Kırım)
ORTA ASYA VE KAFKASYA
Afganistan, Azerbaycan, Gürcistan (Acara), Kırgızistan, Kazakistan, Moğolistan, Tacikistan
AFRİKA
Benin, Burkina Faso, Burundi, Çad, Cibuti, Esvatini, Etiyopya, Gine, Güney Afrika Cumhuriyeti,
Kamerun, Kenya, Malavi, Mali, Moritanya, Mozambik, Nijer, Sierra Leone,
Sudan, Somali, Tanzanya, Togo, Uganda, Zimbabve
GÜNEY VE GÜNEYDOĞU ASYA
Bangladeş (Arakan), Filipinler (Bangsamoro), Hindistan (Keşmir), Myanmar (Arakan), Nepal,
Pakistan, Endonezya (Açe), Tayland (Patani), Sri Lanka, Vietnam
AMERİKA
Kolombiya
Kurbanlarınız nasıl kesiliyor?




ORADAYDIK
Bir mülteci kampında Kurban Bayramı
2021 Kurban çalışmaları için Mali’deyiz. Bayram namazını kıldıktan sonra Senou bölgesindeki mülteci kampına doğru yola koyuluyoruz. Kampta 350’den fazla aile, zorlu şartlarda hayatta kalma mücadelesi veriyor. Burada kurbanları kesip, etleri ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıyoruz. Her çadırın önünden geçerken bayramın burukluğu hissediliyor ancak böyle bir sabahta, karşılarında birdenbire bizi görmenin mutluluğu ve şaşkınlığı da yüzlerine yansıyor. Kurban etinin kardeşliği nasıl pekiştirdiğini bir mülteci kampında hissediyoruz.
Kurban Bayramı’nda Mali’deki zorlu yaşamları anlayarak ve kardeşliği hissederek ülkemize dönüyoruz. Bağışlanan hisse kurbanlarının bizden çok uzaklarda yüzlerce kişinin mutluluğuna vesile olduğuna şahit oluyoruz.
Reşat Başer / Mali, 2021
Kurban çalışmalarımızla alakalı sorular
- İHH Kurban çalışmalarına nasıl hazırlanıyor?
Gidilecek ülkelerin belirlenmesi
İHH’nın geçmiş yıllarda çalışma yaptığı ülkeler, Kurban faaliyetleri için oluşturulan komisyon tarafından incelemeye alınıyor. Yıl içerisinde oluşan yeni kriz bölgeleri de değerlendirilerek bir yol haritası hazırlanıyor.Ekiplerin oluşturulması
Belirlenen ülkelerde görev yapacak ekipler genellikle 3-4 kişiden oluşuyor. Ekiplerde vakıf çalışanları, çeşitli meslek gruplarından gönüllüler ve bölge durumunu kamuoyuyla paylaşmak için medya mensupları da yer alıyor.Temsilcilik ve partner kuruluşların hazırlıkları
Faaliyetlerini İstanbul'daki merkezden yürüten İHH, yardım çalışmalarını Türkiye'den gönderilen ekipler, yurt dışı temsilcilikleri ve tecrübeli partner kuruluşlar üzerinden gerçekleştiriyor. Temsilcilik ve partner kuruluşlarımız Kurban öncesinde bilgilendirilerek gerekli hazırlıklar başlatılıyor.Ekiplerin hazırlanması ve görev süreci
Ülkeler hakkındaki raporlar ve kritik bilgiler yolculuklar öncesi vakıf merkezinde yapılan toplantılar ile görev yapacak ekiplere aktarılıyor. Çalışma bölgelerindeki görev süresi boyunca yürütülen faaliyetler bizzat İHH ekipleri tarafından yönetiliyor.Geri bildirim ve raporlama
Gidilen ülkelerdeki çalışmalarını tamamlayan ve Türkiye’ye dönen İHH ekipleriyle yapılan toplantılarda, bölgede yaşanan deneyimler, gözlemler ve problemler aktarılıyor; ihtiyaçlar bildiriliyor. Raporlanan bu bilgiler İHH’nın ülke masalarınca değerlendirilip projelendiriliyor. - İhtiyaç sahibi insanlar nasıl belirleniyor?
İHH’nın çalışma yürüttüğü bölgelerde, yıl içerisinde farklı alanlardaki projeleri devam etmektedir. Çalışmalar sırasında temsilcilik ve partner kuruluşlarımızın da katkılarıyla bölgelerdeki en ihtiyaçlı kesimler belirlenmekte ve faaliyetler daha çok buralardaki sıkıntıların giderilmesi üzerine yoğunlaştırılmaktadır. İHH İnsani Yardım Vakfı’nın dağıtım programında ilk sırada mülteci kampları, savaş ve doğal afet mağdurları, yetim yurtları, yetim aileleri, yaşlılar, kimsesizler, dullar, toplumun yoksulluk çeken kesimleri, okullar, medreseler ve hastaneler gelmektedir. Kurban öncesinde her kurban kesim bölgesi için detaylı olarak raporlar hazırlanmaktadır.
- İHH kurban bölgelerini tespit ederken nelere dikkat ediyor?
Kurban bölgelerinin tespit edilmesinde bölgelerin mağduriyet dereceleri önem arz ediyor. Buna göre; savaş ve kriz bölgeleri, doğal afetlerin yaşandığı ülke ve bölgeler, yardıma sürekli ihtiyaç duyan ülke ve bölgeler, Müslümanların azınlık durumda bulundukları ülke ve bölgeler öncelikli olarak dikkate alınmaktadır.
- Yardım kuruluşlarına vekâlet verilebilir mi?
Ülke içinde veya dışında ihtiyaç sahibi bölgeler için kurban kesen çeşitli vakıf ve dernek gibi kurumlara vekâlet verilebilir. Aranan tek şart, kurumun kurbanı her yönüyle amacına ve usulüne uygun bir şekilde kesip etlerini, derilerini ve kullanılabilir diğer kısımlarını doğru yerlere ulaştıran güvenilir bir kurum olmasıdır.
- Kurban kesimi için gerekli olan vekâlet konusu nasıl gerçekleşiyor?
Kurban kestirmek isteyen mükellefler kurbanlarının kesilmesi ve etinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için belirlenmiş olan kurban bedelini İHH İnsani Yardım Vakfı’na ulaştırırlar. Her şeyde olduğu gibi vekalette de aslolan kişinin niyet ve iradesidir. Kurbanını kestirmek üzere İHH’ya başvuran hayırsever, bu niyet ve iradeyi ortaya koymuş oluyor. Ayrıca sözlü olarak ifade edilmesi şart değildir. Çünkü fiil ve uygulama da bir irade beyanıdır.
- İHH kurban fiyatlarını nasıl belirliyor?
Kurban fiyatları, tahmin edilebileceği gibi dünyanın her yerinde farklılık göstermektedir. Kimi bölgelerde Türkiye’deki fiyattan daha düşük, kimilerinde ise daha yüksektir. Fiyatların düşük olduğu bölgelere yapılan kurban bağışlarının artacağı, buna karşın fiyatların yüksek olduğu yerlere yapılan kurban bağışlarının azalacağı tahmin edildiğinden İHH, stratejik olarak bütün bölgelerden kurban fiyatlarını alıp ortalama bir fiyat belirlemektedir. Tek fiyat uygulamak, fiyatların düşük olduğu bölgelere yoğunlaşmaları engelleyeceği gibi her bölgeye ihtiyaç oranında kurban eti götürebilmeye de olanak sağlamaktadır. Acil ihtiyaç içinde bulunduğu halde kurban fiyatları yüksek olduğu için bağış alamayacak veya çok az bağış alacak birçok bölgeye bu sayede ihtiyaçları oranında kurban gönderilebilmektedir.
- Kişi kurbanını dilediği yerde kestirebiliyor mu?
Hayırseverler kurbanlarını İHH’nın belirlemiş olduğu ülkeler içerisinden dilediklerinde kestirebilirler. Fakat kesim bölgelerini belirlemeyi İHH yetkililerine bırakmaları, belli bölgelerdeki yoğunlaşmayı önleme adına daha uygun olmaktadır.
- Vekalet veren kişi kurbanının kesildiğini nasıl öğreniyor?
Kurbanlarını bağışlayan hayır sahipleri, kurbanlarının kesildiği bilgisini İHH İnsani Yardım Vakfı’nca cep telefonlarına gönderilen kısa mesajlar vasıtasıyla öğrenebilmektedirler. Bölgelerde kurban kesimleri tamamlandıktan sonra buralardaki ekipler tarafından İHH vakıf merkezine kurban kesim işlemlerinin tamamlandığı yönünde bilgi ulaştırılmaktadır. Bu bilgilendirmenin ardından kurbanını kestiren kişilere kurbanlarının kesildiğine dair kısa cep mesajları gönderilmektedir.
Kurbanla alakalı daha fazla soru ve cevap için tıklayınız.
İlk kurban heyecanı
Handeni’deki kurban kesim meydanına girdiğimizde rengarenk kıyafetleriyle yüzlerce insan, et taşıyacağı kovalarıyla erkenden sıraya girmişti. İlerleyen saatlerde bu sayı binlerce insana ulaştı. Bu bölgede ilk defa kurban kesileceği için halk heyecanlı ve tecrübesizdi. El birliğiyle kurbanları kestik ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık.
Türkiye’den paylaşılan kurbanlar, Tanzanya’da ihtiyaç sahibi ailelerin sofrasına ulaştı. Kesim meydanından ayrılırken gülen yüzleriyle birçok kişi bize teşekkür etti. Biz Türkiye’ye dönerken, binlerce evde neşeli bayram sofraları kurulmuş, Türkiye’den paylaşılan hediyeler on binlerce kişiye ulaşmıştı.
Serdar Gürçay / Tanzanya, 2020