İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Diğer konulara göz atın:

Özgürlük Filosu hakkında sorulan sorular
Özgürlük Filosu’nun amacı nedir? Neden yeniden ihtiyaç duyuldu?

Özgürlük Filosu, dünyanın birçok ülkesinden sivil toplum kurum ve kuruluşunun Gazze’ye yönelik ambargoyu deniz yoluyla kaldırmak hedefiyle bir araya gelmesiyle oluşan bir koalisyondur. Koalisyon yeryüzünün neresinde kime karşı olursa olsun her türlü haksızlığın ve zulmün karşısındadır; insanı maddi ve manevi yardıma muhtaç hale getiren bütün politikalarla mücadele eder. Dünyanın ortak vicdanını temsilen her birey ve kurumla ekonomik, hukuki, kültürel, sosyal tüm alanlarda dayanışma içerisindedir. Filistin topraklarında devam eden işgaller, adaletsizlikler veya doğal afetler nedeniyle mağdur olan insanlara maddi manevi her konuda destek olur. Bütün yeryüzünde kardeşlik, şefkat, yardımlaşma ve dayanışma duygularını yayarak adaletin dünyada hakim olmasını hedefler.

Son 75 yıldır Filistin topraklarında kan, barut ve gözyaşı politikası uygulayan Siyonist terör güçleri, 7 Ekim 2023 tarihinden sonra bölgedeki işgal ve soykırım eylemlerini arttırmış ve beş ayda 40.000’e yakın insanı katletmiştir.

Filistin’de devam eden soykırıma karşı dünya vicdanı ayağa kalkmış ve işgal rejiminin Gazze’ye uyguladığı deniz ablukasını kırmak ve insani yardımları hızlıca ulaştırmak için bir filo çıkarma kararı almıştır. 

Filoya hangi ülkelerden katılım olacak?

Gazze’ye insani yardım malzemesi götürecek olan filonun ana organizatör ülkeleri Norveç, ABD, Kanada, Almanya, Güney Afrika, Yeni Zelanda, İsveç, Endonezya, İspanya ve Türkiye’dir. Filoya ayrıca bu ülkelerle birlikte 30’dan fazla ülkeden yolcunun katılımı beklenmektedir.

Filoyu organize eden sivil toplum kuruluşları hangileridir?

Filoyu organize eden sivil toplum kuruluşları Türkiye’den İHH İnsani Yardım Vakfı ve Mavi Marmara Derneği; dünyadan Canadian Boat to Gaza (Kanada), US Boat to Gaza (ABD), Kia Ora Gaza (Yeni Zelanda), Free Gaza Australia (Avustralya), Ship to Gaza (Norveç), MyCARE (Malezya), Ship to Gaza (İsveç), Palestine Solidarity Alliance (Güney Afrika), Rumbo a Gaza (İspanya) ve International Committee for Breaking the Siege of Gaza’dır.

Filoda kaç gemi yer almaktadır?

Filo için şu an Türkiye ve dünyadaki birçok ülkede gemi alımları devam etmektedir. Kesin sayı gemi alım süreçlerinin tamamlanmasıyla ortaya çıkacaktır.

Filonun rotası nedir?

Filonun hedefi, Gazze’deki ablukayı kaldırmak ve uluslararası gümrük kurallarınca hazırlanmış insani yardım malzemelerinin Gazze’ye ulaştırılmasını sağlamaktır. Bu kapsamda ilk etapta hazırlığı yapılan 5.500 ton insani yardımın bölgeye ulaştırılması hedeflenmektedir.

Özgürlük Filosu Koalisyonu rota olarak Gazze’ye doğrudan ulaşmak isteğini her platformda dile getirmektedir. Koalisyon ayrıca Gazze’nin dünyaya açılan tek kapısı olan Mısır/Refah Sınır Kapısı hattında bekleyen binlerce insani yardım konteynerinin Gazze topraklarına geçişini hızlandırmak için bölgedeki tüm unsurlara baskı yapmayı kendine görev addetmiştir. Bu kapsamda sadece Gazze limanları değil, buraya yakın tüm limanlar Özgürlük Filosu için bir seçenektir. Gazze yararına olacak bütün ihtimaller düşünülerek en faydalı rota ve liman, Özgürlük Filosu Koalisyonu Lojistik Komitesi tarafından belirlenecektir.

Gemiler ne zaman yola çıkacak?

Gemilerin Nisan ayı ortasında yola çıkması planlanmaktadır. Dünyanın farklı bölgelerinden gelecek gemilerle Akdeniz’de buluşulacak ve buradan beraber Gazze’ye hareket edilecektir. Hava şartları ve olası durumlar süreci geciktirebilir.

Türkiye’de Özgürlük Filosu ile ilgili yapılan hazırlıklar nelerdir?

Gazze halkı için dünyadan harekete geçecek gemi ve aktivistlerin durak noktalarından biri olan Türkiye, bu sürecin en önemli ülkesidir. Ayrıca filoyla ilgili diğer ülkelerde de yoğun bir koordinasyon süreci devam etmektedir.

Filonun Türkiye ayağı organizasyonunu yürüten İHH ve Mavi Marmara Derneği, filoya dahil olacak gemilerin alım işlemleri, yük gemileriyle taşınacak yardım malzemelerinin temini, ayni bağışların kabulü ve Gazze’ye yönelik kamuoyunun ilgisini çekecek miting ve eylemlerin düzenlenmesi gibi çalışmalar yapmaktadır. Bu süreçte gönüllü ve teşkilatlara düşen en önemli görev ise -farklı gündemler içerisinde kaybolmadan- farkındalığı arttıracak organizasyonlarla Akdeniz’de ve Gazze Şeridi’ndeki ablukayı ortadan kaldıracak eylemlerin insanlık ve bölge barışı için ne kadar önemli olduğunu anlatmaktır.

Gemilere nasıl yardım ulaştırabilirim?

Gemilere yardım ulaştırmanın birkaç yolu var. Öncelikle gemilerin alım sürecine destek olabilirsiniz. Bu filonun en önemli aşamalarından biri olan gemilerin satın alım işlemlerinin bir an önce tamamlanması gerekmekte. Bu sürece katkıda bulunabilir ve Mavi Marmara Derneği ile İHH İnsani Yardım Vakfı’na nakdi yardımlarınızı ulaştırabilirsiniz. Ayrıca Türkiye’nin tüm illerinden ve ilçelerinden yapacağınız ayni bağışlarınızı da İHH aracılığıyla filoya ulaştırabilirsiniz.

Ayni yardım kabul edilecek mi?

Evet, ayni yardımlar kabul edilmektedir. İHH İnsani Yardım Vakfı, Türkiye genelindeki tüm illerden ve ilçelerden ayni bağışlarınızı kabul etmektedir. Bu yardımlar, Gazze’ye ulaştırılacak malzemeler arasında yer alacaktır.

Gemilere yolcu alınacak mı?

Evet, gemilere yolcu alınacak; ancak yolcu sayısı konusunda henüz bir kesinlik bulunmamakta. Özgürlük Filosu Koalisyonu üyeleri, gerekli faaliyetler ve ihtiyaçlar doğrultusunda, belirlenen kriterlere dikkat ederek yolcu alımı yapacak. Bu süreçte gemilere binmek isteyen yolcuların belirlenen kriterleri karşılaması gerekmekte.