İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Diğer konulara göz atın:

İHH Hakkında hakkında sorulan sorular
İHH ne zaman kuruldu? Amacı nedir?

İHH İnsani Yardım Vakfı; bölge, din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın dünyanın herhangi bir yerinde sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, zulüm görmüş, aç ve açıkta kalmış; savaş, tabii afet gibi sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış; evsiz, yurtsuz, tüm insanlara insani yardım ulaştırmak ve bu insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmesini önlemek üzere 1992 yılından bu yana çalışmaktadır. Gönüllü faaliyetlerle başlayan ve 1995 yılında kurumsallaşan bu çalışmalar kısa sürede 123 ülkeye yayılmış ve Türkiye’den tüm dünyaya ulaşan bir hayır köprüsü olmuştur.

Çalışmalarınızla ilgili detaylı bilgi alabilir miyim?

Vakfımız bünyesinde yapılan tüm çalışmaları yerinde görebilir, inceleyebilir, ilgili birimlerden bilgi edinebilirsiniz. Bağışların nerede ne şekilde değerlendirildiği, hayata geçirdiğimiz projelerimizin iç denetimlerinin nasıl gerçekleştiği, yardım ulaştırırken uygulanan kriterler ve çalışma ilkelerimiz gibi birçok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ayrıca vakfımızın tüm çalışmaları üç aylık periyotlarla yayımladığımız "İnsani Yardım" faaliyet bültenimizle kamuoyuna duyurulmaktadır. Hazırlanan raporlarımız tüm bağışçı ve gönüllülerimizin yanı sıra resmî ve sivil ilgili kuruluşlara ulaştırılmaktadır. Yurt dışında gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerde proje ekipleri içerisinde toplumumuzun saygın kanaat önderleri, gazeteciler ve medya mensupları da görev almakta; çalışmalarımız bu kişiler tarafından yerinde gözlemlenmektedir.

Faaliyet bülteni, rapor ve diğer tüm yayınlarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yardım süreci ve sonrasında denetleme yapılıyor mu?

Vakfımız resmî yetkili kurumlar tarafından düzenli olarak denetlenmektedir. Ayrıca tüm faaliyet raporlarımız, özellikle yardım programı ve projelerimizle ilgili dokümanlarımız gerekli görülen her durumda incelenebilir. Yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerimizi yerinde gözlemlemek isteyen kişi ve kurumlar, masraflarını kendileri karşılayarak çalışmalarımızı görebilir.

Resmî kişi ve kurumlarca düzenli olarak denetlenen İHH İnsani Yardım Vakfı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından “TBMM Üstün Hizmet Ödülü”, “Kaynaklarını En Verimli ve Yerinde Kullanan Vakıf Ödülü” ve “Gerçekleştirilmiş En İyi Proje” ödüllerine layık görülmüştür.

İHH sadece yurt dışı yardımları mı yapıyor?

Vakfımız hem yurt içinde hem de yurt dışında yardım faaliyetleri yürütmektedir. İHH İnsani Yardım Vakfı misyonunu gerçekleştirirken tüm dünyada öncelik sırasına göre:

  • Savaş ve savaşın etkisinin sürdüğü bölgelerde
  • Afet bölgelerinde
  • Yoksulluk olan ülke ve bölgelerde faaliyet yürütmektedir

Türkiye'de 81 ilde bulunan partner kurumlarla işbirliği içinde ülkemizdeki ihtiyaç sahiplerini yalnız bırakmıyor; sürekli ve dönemsel projelerle yardım ulaştırıyoruz. Ülkemizdeki partner kurumlarımızın iletişim bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Yardım çalışmalarınız sadece Müslüman toplumları mı kapsıyor?

Yardım faaliyetlerimizde bölge, din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın sıkıntıya düşmüş herkese yardım ulaştırıyoruz. En önemli önceliğimiz insandır.

Savaş, kriz ve doğal afet gibi sebeplerle ulaştırdığımız yardımlarda veya tüm projelerimizde ayrım yapmadan faaliyetlerimiz gerçekleştiriyoruz. Örneğin; Katrina Kasırgası'nın yanısıra İtalya, Haiti, Japonya, Filipinler ve Nepal'deki depremlerde yaptığımız yardım çalışmaları bu anlayışımıza örnektir.

İHH'nın bir cemaat veya parti ile bağlantısı var mı?

Vakfımızın herhangi bir cemaat, ideolojik hareket veya siyasi parti ile bağı bulunmamaktadır. Vakfımız İslam’ın vakıf müessesi özelliklerini taşımaktadır ve Türk hukuk sistemi içerisinde kurulmuş olan bağımsız bir kurumdur.

Kuruluş amacımız; nerede olursa olsun aç veya açıkta kalmış, muhtaç durumdaki tüm insanlara yardım ulaştırmaktır. Bunu yaparken insanları muhtaç duruma düşüren insan hakları ihlallerini, savaşları, işgalleri ve benzeri durumları önleyici rol de üstleniyoruz. Toplumun tüm kesimlerinden kişiler İHH’nın üye ve bağışçıları arasında yer alıyor.

Yurt dışında şubeniz var mı?

Afganistan, Latin Amerika, Filistin (Gazze), Filipinler (Bangsamoro), Nijer, Pakistan, Somali, Sudan ve Sierra Leone'de temsilciğimiz bulunuyor.

Bazı Avrupa ülkelerinde (Almanya, Hollanda, Belçika) kurumumuzun ismine veya logosuna benzeyen isim ve logolarla aynı alanda çalışan kurumlar var. Bu kurumların kurumumuzla hiçbir organik bağı bulunmamaktadır. Bağışçı, gönüllü ve kurumumuzla irtibat kurmak isteyen kişi ve kuruluşların web sitemizde bulunan iletişim bilgileriyle veya İstanbul, Fatih'te bulunan vakfımızla irtibat kurması gerekmektedir.

İletişim Merkezimiz: (+90) 212 631 21 21

Kurumumuzla benzer ya da aynı isim ve logo kullanan kuruluşlar İHH İnsani Yardım Vakfı’nın rızası olmaksızın isim ve logo kullanmaktadır. Bu karışıklığa ve algılama yanılgısına sevk eden durum tarafımızdan doğru bulunmamaktadır. Ancak ayrı ülke hukuk sistemlerine tabi olan kuruluşlar olması nedeniyle bu karışıklığı önlemenin, bilgilendirme dışında farklı bir yolu da bulunmamaktadır.

Yurt dışında çalışma yönteminiz nedir?

Yurt dışındaki proje ve yardım faaliyetlerimizi görevlilerimiz ve bölgelerde bulunan tecrübeli partner kurumlarla birlikte gerçekleştiriyoruz. Partner kurumlar ve İHH görevlileri, gerçekleştirilen projelerle ilgili raporlar hazırlayarak yapılan çalışmaları sürekli denetiyor.

Almanya İHH ile bir bağlantınız var mı?

Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde İHH adı ile faaliyet gösteren çeşitli kuruluşlar mevcuttur. Ancak İHH İnsani Yardım Vakfı’nın bu kuruluşların hiçbiriyle bağı bulunmamaktadır.

Türkiye’de İstanbul dışındaki illerde şubeniz var mı?

İstanbul’daki merkezimiz ve temsilciliklerimiz dışında Kilis, Hatay/Reyhanlı ve Şanlıurfa'da birer temsilcilik; Konya, Bursa ,Gaziantep ve Ankara'da şubemiz bulunmaktadır. Ayrıca Ankara'da Kurumsal İlişkiler ofisimiz de faaliyet gösteriyor. Türkiye'nin diğer illerdeki çalışmalarımızı, o illerde bulunan partner kurumlarla birlikte yürütüyoruz.

Temsilciliklerimiz için tıklayınız.

Türkiye'de işbirliği yaptığımız partner kurumlar için tıklayınız.

İHH adına bağış talep eden dolandırıcılık faaliyetlerini nasıl anlayabilirim?

İHH İnsani Yardım Vakfı, bağışçı ve gönüllülerini hiçbir zaman telefonla arayarak bağış talep etmez. Sizi arayarak İHH adına bağış talep eden kişilere itibar etmeyiniz. Zaman zaman, İHH adına bağışçılarımıza "10 TL bağış yapın, daha sonra size geri iade edilecek" şeklinde SMS'ler gönderildiğini öğreniyoruz. Ancak bu SMS'lerin vakfımız ile ilgisi yoktur. Bu konularda yetkili makamlara hukuki başvurularımızı yapıyoruz.

Ayrıca İHH adını ve logosunu kullanarak WhatsApp ve diğer sosyal medya kanalları üzerinden "Size yardım yapacağız. Kimlik bilgilerinizi, banka ve özel bilgilerinizi bizimle paylaşın" diyen hesaplara itibar etmeyiniz. Bu şekilde size ulaşan hesapları lütfen İletişim Merkezimize bildirin. 0212 631 21 21

Duyurularımıza ulaşmak için resmi iletişim kanallarımızı takip edebilirsiniz:

- https://ihh.org.tr

- Sosyal medya kanallarımız:

Twitter: https://twitter.com/ihhinsaniyardim

Instagram: https://www.instagram.com/ihhinsaniyardim/

Facebook: https://www.facebook.com/ihhinsaniyardim/