İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Japonya’dan Van’a bir iyilik öyküsü ATSUSHİ MİYAZAKİ
Van, Yurt İçi Yardım 13.02.2013

Ümit Sönmez

1970 yılında Japonya’nın Oita şehrinde doğan Atsushi Miyazaki, Tokyo’da uluslararası ilişkiler eğitimi alır. Hayali, insanlara faydalı olabileceği uluslararası bir sivil toplum kuruluşunda çalışmaktır. Ancak bu, tahmin ettiği kadar kolay olmaz. İstediği alanda bir iş bulamayınca yüksek lisans eğitimi için İngiltere’ye gider. İngiltere dönüşünde iş başvurularında bulunur, bu sefer istediği alanda bir iş bulabileceğini ümit etmektedir.

Fakat tam da bu dönemde annesi Keiko Miyazaki’den babasının hastalandığını öğrenir ve Oita’ya ailesinin yanına döner. Babasının son günlerinde yanında olur. Oita’da yaşamaya başlayan Miyazaki hem annesine bakar hem de Filipinler’deki sokak çocuklarına destek olan bir kurumda çalışmaya başlar. Evet, istediği bir şeydir bu… İnsanlara yardım etmek için çalışıyordur artık. Fakat bu onun için yeterli değildir, daha fazlasını yapmak ister ve insani yardım konusunda 15 ülkede çalışmalar yapan Japon Association for Aid and Relief (AAR)’e müracaata bulunur. Kendisi ile yapılan mülakat sırasında “Koşullar ne olursa olsun araziye gitmeye ve o koşullarda çalışmaya hazırım.” der. AAR’ye müracaatının üzerinden kısa bir süre geçmişken 2011 yılının Mart ayında Japonya’da büyük bir deprem ve tsunami yaşanır. Bu olay Miyazaki için dönüm noktası olur. Tsunaminin ardından çok sayıda çalışana ihtiyaç duyan AAR eleman arayışına girer ve Miyazaki’yi de bu dönemde ekibine katar. Miyazaki artık istediği yerdedir… Japonya’daki tsunami felaketinin akabinde insani yardım çalışmalarında görev alan Miyazaki’yi kısa bir süre sonra başka bir görev beklemektedir. Hep sahada olmak isteyen Miyazaki, 23 Ekim’de meydana gelen Van depremi sonrasında acil yardım çalışmalarında bulunmak için AAR tarafından Türkiye’ye gönderilen ekipte yer alır. Miyazaki gönüllü olarak Van’da birçok işin ucundan tutar. Onun Van’da bulunduğu dönem, Kurban Bayramı’na denk gelmiştir. Miyazaki, Müslüman olmamasına rağmen bir Müslüman gibi kurban kesip dağıtır, gayretli çalışmaları ve sevecenliğiyle bölge halkının büyük sevgisini kazanır.

Bu esnada basının Miyazaki ve arkadaşlarına gösterdiği ilgi nedeniyle Türkiye kamuoyu da onlardan haberdar olur. O ve arkadaşları Yumeka Ota ile Miyuku Konnai acil arama-kurtarma çalışmaları tamamlandıktan sonra hemen ülkelerine dönmezler. Kalıcı projeler başlatmak için Van’da kalırlar. Ancak 9 Kasım’da Van’da 5.6 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem daha olur. Miyazaki deprem sırasında Van merkezde bulunan Bayram Otel’dedir ve otel sarsıntıyla birlikte yerle bir olmuştur. Enkaz altında kalan Miyazaki 13 saat sonra ağır yaralı olarak enkazdan çıkarılır.

Ancak Miyazaki’nin insanlık için çarpan kalbi kurtarma ekiplerinin kendisine ulaşmasının hemen ardından durmuştur. Sağlık ekipleri onu hayata döndürmek için insanüstü bir çabayla yaklaşık 15 dakika kalp masajı yaparlar. Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Miyazaki tüm çabalara rağmen kurtarılamaz.

Hayatını ülkesinden çok uzaklarda insanlara yardım ederken kaybeden bu Japon insani yardım gönüllüsü fedakârlığı ve çalışkanlığıyla Türkiye’nin gündemine oturur. Türkiye devlet erkânından Japon halkına ve yönetimine taziye mesajları gönderilirken Miyazaki’nin naaşı da düzenlenen devlet töreninin ardından memleketine gönderilir.

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Miyazaki’nin vefatı ile ilgili taziye mesajını Japonya İmparatoru Akihito’ya iletir: “Türkiye ile Japonya arasındaki tarihî dostluk ve iş birliği çerçevesinde Van’da yürüttükleri üstün çalışmalarla Türk halkının gönlünü bir kez daha fetheden bu fedakâr isimleri her zaman şükran ve hürmetle hatırlayacağız. Deprem nedeniyle Japonya hükümeti ve halkı tarafından sağlanan yardımlar da ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki dostluk ve yakınlığın yeni bir tezahürü olarak en içten duygularla karşılanmıştır. Bu vesileyle majesteleri ve dost Japon halkı- Atsushi Miyazaki için Türkiye’ de düzenlenen devlet törenine en içten taziyelerimi iletiyor, müteveffanın ailesi ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.” Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu ise Japon yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki’nin Ertuğrul Şehitleri ile birlikte anılacağını belirterek; “Sayın Miyazaki’nin adının yaşatılması için ne yapılması gerekiyorsa Türkiye Cumhuriyeti Devleti onu yapacaktır. Bunu bir insanlık borcu ve tarihî bir borç olarak görüyoruz.” der.

İstanbul Ticaret Odası Van’a yaptıracakları okula Miyazaki’nin adının verilmesi yönünde karar alırken Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da Miyazaki’nin isminin üniversitenin diş hastanesine verileceğini ilan eder. Miyazaki’nin Japonya’daki cenaze törenine hem devlet görevlilerimizden hem de orada yaşayan Türklerden çok sayıda katılım olur.

Association for Aid and Relief (AAR)

Atsushi Miyazaki’nin görevli olduğu Japon insani yardım kuruluşu Association for Aid and Relief (AAR)’in çalışmaları 1969 yılında başlamış. Dönemin zorlukları nedeniyle çalışmalar ilk etapta gönüllü faaliyetleri şeklinde yürütülmüş, kurum resmî kimliğini 1979 yılında almış. Kurulduğu günden bu yana 15 ülkede çalışmalarda bulunan AAR, yoğun olarak Afrika, Asya ve Latin Amerika ülkelerinde faaliyet göstermektedir.