İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
"Camiye Gidebilmeyi Özledim"
Serdar Gürçay 13.01.2023

"Kur’an okuyamadığım için çok üzülüyordum. Tek başıma camiye gidebilmeyi, köyde arkadaşlarımı ziyaret etmeyi çok özledim.”

Nimetullah köyünde kerpiçten tuğlalarla çevrili bir bahçeye girdik. Ev halkının buyur etmesiyle evin önündeki sandalyelere oturduk. Burası, köyün eski imamı İbrahim amcanın evi. Eski imamı diyorum çünkü İbrahim amca geçen yıl katarakt olmuş ve imamlığı bırakmak zorunda kalmış.

Evi camiye beş dakika mesafede olmasına rağmen tek başına camiye gidemiyor. Onu camiye oğlu götürüyormuş ama o da her zaman müsait olmuyormuş. Kataraktın sebeplerinden biri de yüksek tansiyon. İbrahim amcanın yüksek tansiyonu da gözünü etkilemiş ve katarakt olmuş. Görmesini ilk kaybettiğinde ne hissettiğini sordum. “Biraz endişelendim ama sabrettim. Gözümü veren de alan da Allah’tır diye düşündüm.” dedi.

mali-foto-roportaj-23.09.2022-86.jpgİbrahim amca sadece oğlu evde olduğu zamanlarda, onun yardımıyla camiye gidebiliyordu.

Doktora gitmiş ve ameliyat olursa yeniden görebileceğini öğrenmiş. Ama ameliyat olabilecek imkanı yokmuş. Yine de umutsuzluğa kapılmamış. “Doktora, Allah’a çok dua edeceğimi ve belki bir sabah ameliyat olmaya gelebileceğimi söyledim.” diyor. Bunu söylerken tanıdıklarından borç alabileceğini umuyormuş ama yeterli miktara ulaşamamış.

Mali’de katarakt ameliyatı duyuruları televizyon ve radyo aracılığıyla yapılıyor. Köylerde yaşayanlar bu şekilde haberdar oluyor. Duyanlar duymayanlara aktarıyor. Maddi imkanı olmayanlar, duyurulardan sonra hastanelere giderek muayene oluyor ve kayıt yaptırdıktan sonra sırasını bekliyor. İbrahim amca ameliyat olabileceğini geçen hafta öğrenmiş. “İlk öğrendiğimde çok mutlu oldum. Kur’an okuyamadığım için çok üzülüyordum. Tek başıma camiye gidebilmeyi, köyde arkadaşlarımı ziyaret etmeyi çok özledim.” diyor.

_68a3643.jpgİbrahim amca artık torunlarını görebiliyor.

İbrahim amcayı ameliyattan sonra evinde tekrar ziyaret ettik. Artık Kur’an okuyabiliyor, eskisi gibi tek başına camiye gidebiliyor. Hayırseverlere çok çok dua etti. Torunlarıyla birlikte mutlu fotoğraflarını çektik. Başkent Bamako’ya dönmek için yola koyulduğumuzda güneş yarım saat önce batmış, hava kararmıştı. Nimetullah köyündeki güzel insanlara el sallayarak iki buçuk saat sürecek yolculuğa başladık.

   Katarakt ameliyatlarına destek ol