Arap Yarımadası’nda zengin komşu ülkelerle çevrili olmasına rağmen iç çatışmalar ve fakirlik Yemen’in tarihinden hiç eksik olmadı. Ülkedeki kötü ekonomi son zamanlardaki iç savaşla beraber anılsa da, Arap Baharı’ndan önce de durum iç açıcı değildi.
Arap Yarımadası’nın güneybatısında yer alan Yemen’in nüfusu 27 milyon. Tamamına yakını Müslüman olan ülkede çoğunluğu Araplar oluştursa da Afrikalı ve az sayıda Güney Asyalı nüfus da bulunuyor. Müslüman nüfusun yüzde 65’i Sünni, yüzde 35’i ise Şii-Zeydi mezhebine mensup.
Yemen’in kuzey kısmı çoğunlukla çöllerden oluşuyor ve bölgede iklim şartlarına uygun olarak kabile kültürü devam ediyor. Bu da bölgede siyasal birliğin oluşturulmasını zorlaştırıyor. Ülkenin güney kısmı, kıyı bölgelerini ve limanlarını içinde barındıran Bâbu’l-Mendeb Boğazı’na hakim olması açısından stratejik ve ticari bir öneme sahip. Boğazdan yılda yaklaşık 3,8 milyon varil petrol ve 21 binden fazla yük gemisi geçiyor. Bu durum, Yemen’in sahillerini dünyanın en önemli ve en kritik boğazlarından biri haline getiriyor. Bu stratejik önem, çatışmaların daha çok bu bölgede yoğunlaşmasına neden oluyor.
Stratejik konumu ve dünyanın en zengin enerji bölgelerine yakınlığı sebebiyle geçmişten bu yana uluslararası güç odaklarının hedefinde olan Yemen şimdi de iç savaşın hüküm sürdüğü bir ülke olarak ayakta kalmaya çalışıyor.
YEMEN yazıp 3072’ye SMS göndererek 5 lira tutarında bağış yapabilirsiniz.
Yemen’de başlayan iç savaş nedeniyle yaklaşık 3 milyon insan evini terketti. Hatice teyze, Sanâ'daki çatışmalardan dolayı evinden ayrılmak zorunda kalanlardan. Sığındığı bir mülteci kampının saldırıya uğraması sonucu kocasını, iki oğlunu ve bacaklarını kaybetmiş. Üstelik oğlunun da kendisi gibi bacakları yok. Üçüncü durakları daha dağlık. Güvenli olduğunu düşündükleri bu küçük kampa o halde ve torunlarıyla göç etmek zorunda kalmış. Marib'deki bu kampta yaklaşık 500 aile yaşıyor.
Yemen’de 2 milyon kişiye ulaştık
Çatışmaların devam ettiği Yemen’de, kargaşadan etkilenen ve kırsal kesimlerde imkânsızlıklar içerisinde yaşayan ihtiyaç sahibi ailelere yönelik çalışmalarımız devam ediyor.
Ülkede iç çatışmalarla birlikte kuraklık da baş gösterdi. Kimi zaman gıda, kimi zaman tıbbi ihtiyaçları kapsayan acil yardımlar ulaştırarak, iç savaşın ve kuraklığın etkisini hafifletmeyi amaçlıyoruz. Özellikle gıda ve su sorununun birçok bölgede etkisini sürdürdüğü Yemen’de sağlık krizi de her geçen gün artıyor. Halk bir yandan açlıkla diğer yandan hastalıklarla mücadele ediyor. Yemen’deki durumun iyileştirilmesi için yardımseverlerin desteği gerekiyor.
İHH 2017'nin mart ayında, başta Taiz ve Sanâ kırsalları olmak üzere ülke genelinde 5 bin ihtiyaç sahibi aileye gıda yardımları ulaştırdı. Bebek maması ve hijyen paketleri de ulaştırılan temel ihtiyaç malzemelerinden.
İHH Yemen’e 2016 yılında 3.213.870 avro tutarında acil gıda, un, su yardımlarının yanı sıra mobil sağlık klinik hizmetleri ulaştırdı. Bu yardımlardan 2 milyon kişi faydalandı. Acil yardım ve sağlık çalışmalarımız devam ediyor.