Uluslararası kamuoyunun dünya çapında göçmen haklarını tanıdığı gün olarak da bilinen 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü, göçmenlerin yaşamları ve sorunları konusunda bir farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Başta BM olmak üzere birçok ülke, göç alanında çalışmalar yapan ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve STK’lar tarafından her yıl kutlanan Uluslararası Göçmenler Günü münasebetiyle etkinlikler ve organizasyonlar gerçekleştiriliyor.
1997 yılında Filipinli ve Asyalı göçmen organizasyonları, 18 Aralık gününü Uluslararası Göçmenler Günü olarak kutlamaya başladılar. Bugünün seçilmesinin sebebi, 18 Aralık 1990 günü, BM Genel Kurulu’nun Uluslararası Göçmen İşçiler ve Ailelerinin Haklarını Koruma Konvansiyonu’nu imzalamasıydı. Konvansiyon, dünya çapındaki göçmen hakları savunucularının verdiği uzun mücadelenin ve devletlerarası müzakerelerin önemli bir sonucuydu.
İlk Uluslararası Göçmenler Günü etkinlikleri Filipinlerin başkenti Manila’daki BM binasında, yerel idareciler, yabancı diplomatlar ve uluslararası sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. 18 Aralık günü, BM tarafından resmi olarak 2000 yılında “Uluslararası Göçmenler Günü” olarak kabul edildi.
Uluslararası Göçmenler Günü'nde dünya genelinde göçmenlerin yaşadıkları sorunlar halen çözüm bekliyor.