İHH İnsani Yardım Vakfı, Hocalı Katliamı'nın 23 yıl dönümünde “İnsanlığın Adalet Arayışı: 23. Yıl Dönümünde Hocalı" adıyla İstanbul'da bir sempozyum düzenledi.
Merter'deki The Green Park Hotel'de düzenlenen sempozyuma, katliamın görgü tanıkları, Azerbaycan milletvekilleri İlyas İsmailov ve Fazıl Mustafa, AK Parti milletvekilleri İbrahim Korkmaz, Zeki Aygün, Ali Ercoşkun ve Yüksel Özden, Azerbaycan Yurttaşlar Derneği Başkanı Zavor Aliyev ile çok sayıda davetli katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan İHH Genel Sekreteri Yavuz Dede, son yüzyıl içinda coğrafyamızda çok büyük katliamlar, acılar yaşandığını belirterek, “Özellikle son 30 yıl içerisinde yakın coğrafyamızdaki Azerbaycan'ın Hocalı Şehri'nde büyük kıyımlar yapıldı” dedi.
Orada müslümanların başına gelenlerin unutulmaması gerektiğini ifade eden Dede, sözlerini şöyle tamamladı:
“Gerek yerel gerekse uluslararası platformda, ceza mahkemelerinde hakkımız olanın tekrar geri alınabilmesi için çalışacağız. İnşaallah önümüzdeki senelerde yapacağımız bu toplantılarla Hocalı’yı gündeme getirmeye çalışacağız. Komşumuz Azerbaycan'ın hakları geri verilir. İnşaallah hedeflediğimiz noktaya geliriz.”
Azerbaycan Yurttaşlar Derneği Başkanı Zavor Aliyev de Dünyanın Hocalı’da yaşanan katliama yeterli derecede yer vermediğinin altını çizerek “Azerbaycan’ın acı günlerinde de her daim yanında olan Türkiye’ye ve İHH’ya teşekkür ediyoruz” dedi.
23 yıl önce Hocalı’da büyük bir kıyım yaşandığını hatırlatan Aliyev, “Suçları sadece Müslüman olmaktı. Ne yazık ki günümüzde de bu katliam ve kıyımlar devam etmektedir. Ve yine ne yazık ki bunu yapanlar da gerekli cezayı almamaktadırlar. Umarız ki bu cinayetlere imza atanların faillerinin cezalandırılmasına ve bu tür katliamların unutulmamasına katkı sunacaktır” şeklinde konuştu.
Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu Zeynalov ise Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarındaki işgalci konumuna ve Hocalı katliamına birçok ülkenin duyarlı davranmadığını ve yaşananlara ses çıkarmadığını söyledi.
Hocalı'da yaşanan katliamın yerine sözde Ermeni soykırımını dile getirenlerin gerçek katliamları görmezlikten geldiğini aktaran Zeynalov, "Asıl soykırımı yapan Ermenistan, olmamış bir olayı, bir hadiseyi 100 yıl boyunca Türkiye'ye karşı kullandı. Aslında soykırımı Ermenistan'ın yaptığını, belgelerle, canlı tanıklarla dünyaya ve Avrupa'ya anlatmalıyız" dedi.
Zeynalov, Hocalı soykırımının dünyaya tanıtılmasının tarihte yaşanan soykırımlara örnek teşkil edeceğini vurguladı.
Azerbaycan'ın haklı davasında en büyük destekçisinin Türkiye olduğunu ifade eden Zeynalov, şöyle konuştu:
"Ermeniler tarafından Azerbaycan'da insanlık suçu işlenmiştir. Resmi kayıtlara göre 612 fakat aslında binlerce insanımızın katledildiği Hocalı'da kadınlar, çocuklar ve gençlerin uğradığı soykırımı bugün dünyada kimse görmüyor. Bu şiddet ve soykırım dünya ülkeleri tarafından adaletli bir şekilde nedense tepki görmedi.
Soykırımın üstünden geçen 23 yıl içerisinde Azerbaycan, Hocalı'da yaşananları anlatmak adına birçok önemli işler yapmıştır. Sözde Ermeni soykırımı iddialarının bilindiği üzere 2015'te 100. yılı. Ermenistan bugün dünyaya asılsız bir yalanı kabul ettirmenin peşinde. Türkiye'ye yüklenen yükün farkındayız ve bu nedenle Hocalı'da yaşanan vahşetin, katliamın tanıtılmasında birlikte hareket etmeliyiz. Hocalı soykırımının 23. yıl dönümünü daha gür bir sesle dünyaya duyurmamız lazım. Hocalı vahşetini, bu utanç katliamını canlı kanıtlarıyla, canlı tanıklarıyla gündeme getirmeliyiz. Hem Hocalı'da hem Ermenistan ile yaşadığımız diğer sorunlarda sadece yanımızda kardeş ülke Türkiye vardı."
Açılış konuşmalarının ardından üç oturum şeklinde yapılan sempozyumda; Hocalı soykırımı, Dağlık Karabağ sorunu, Türkiye'nin Ermenistan ve Azerbaycan ilişkileri, Ermenistan'ın işgal politikası gibi konular ele alındı.
Yakın tarih ışığında Kafkasya’da değişim
Başkanlığını Aygün Hasanoğlu’nun yaptığı “Yakın Tarih Işığında Kafkasya’da Değişim” başlıklı ilk oturumda, Gökmen Kılıçoğlu “Dağlık Karabağ Sorununun Arka Planı”, Fazıl Mustafa, “Hocalı Katliamı ve Hukuki Sonuçları, Hatem Cabbarlı, “Ermenistan ve İşgal Politikası, Dürdane Agayeva, “Tanıkların dilinden Hocalı Katliamı” konulu bir sunum gerçekleştirdiler.
Azerbaycan-Ermenistan çekişmesi ve uluslararası aktörler
Öğleden sonraki Agil Alesger’in moderatörlüğünde gerçekleşen 2’nci oturumda da, Akıf Nagı, “Bölge ve Dünya Siyasi Dengeleri Açısından Karabağ Sorunu”, İlgar İbrahimov, “Türkiye’nin Kafkasya Politikası, Bölgesel Aktörler ve Karabağ Sorunu, Kenan Alpay ise “İslam Dünyasının Karabağ Sorununun Çözümündeki Rolü” konularında sunum yaptılar.
Hocalı katliamı raporuna ulaşmak için tıklayınız