İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
321 Libyalı yaralı Türkiye’de
Libya’daki çatışmalarda yaralanan 321 kişi ile refakatçileri ve kurtarılan Türk ve yabancı uyruklular olmak üzere toplam 479 kişinin bulunduğu Ankara feribotu, zorlu yolculuğun ardından İzmir’in Çeşme
Libya 07.04.2011

Vakfımız tarafından Bingazi’de tespit edilen 80 yaralı da Ankara gemisiyle Türkiye’ye getirildi. İHH ekipleri, Bingazi kentindeki bütün hastaneleri ziyaret ederek 80 yaralıyı tespit etti. Bu yaralıların isim listesi, sağlık durumları ve diğer bilgileri hazırlanarak resmi mercilere iletildi. Yaralıların Bingazi’den tahliye edilmesi ve gemiye bindirilmesi süreci de bizatihi ekiplerimiz tarafından gerçekleştirildi. İHH ekipleri, Bingazi’deki hastanelerden yaralıları alarak ambulanslarla limana getirip gemiye bindirdi. Ekipler ayrıca gemi için lojistik destek de sağladı. Gemide ihtiyaç duyulan bazı tıbbi malzemeler ve 200 kadar yatak ekiplerimiz tarafından temin edilerek gemiye yüklendi. 

Ankara feribotu Misrata ve Bingazi Limanı’ndan aldığı 321 yaralı, 21 Türk, 29 yabancı uyruklu ve 108’i de Libyalı olan toplam 479 kişiyle birlikte, İzmir’in Çeşme Limanı’na, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı botlar eşliğinde geldi. Türkçe ve Arapça, 'İzmir’e Türkiye’ye hoş geldiniz' yazılı pankartlarla karşılanan gemidekilerden güvertede bulunanlar, Türkiye ve Libya bayrağı açtı, tekbirler getirip, şarkılar söyleyerek kendilerini karşılayanları alkışladı. Aralarında yaralıların da bulunduğu güvertedekiler, 'Libya Türkiye kardeş', 'Türkiye sağol', 'Türkiye Allah razı olsun', 'Türkiye seviyor' tezahüratları yükseldi.

Sağlık Bakanı ve İçişleri Bakanı yaralıları karşıladı

Gemidekileri karşılayanlar arasında bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İçişleri Bakanı Osman Güneş ve bine yakın sağlık personeli de alkışlarla karşılık verdi. Diyanet İşleri Bakanlığı’nda görevli tercümanın megafonla yaptığı açıklamanın ardından Bakanlar, gemiye binip yaralıları kısa süreli ziyaret etti, geçmiş olsun dileklerini iletti. Gemiden ilk tahliye edilen ve vücudunda ağır derece yanık bulunan Muhammet Gargula, ambulans helikopterle İzmir’e sevkedildi. 18’i ağır yaralı, 70’inin durumu ciddi olan yaralıların gemiden tahliyesi, bir saati buldu.

Hastaneler seferber oldu

Çeşme’den hava ve kara ambulanslarıyla İzmir'e sevkedilen Libyalı yaralıların bir bölümü Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. İlk başta aralıklarla gelen ambulanslar daha sonra arka arkaya hastanenin acil servisine giriş yapıp yaralıları taşıdı. Silahla yaralanma, yaralanmaya bağlı organ travmaları ve uzuv kayıpları olan yaralılar, hızla acil servise alınıp kendilerine ayrılmış özel bölüme yatırıldı. Doktorlar başta olmak üzere sağlık çalışanlarının seferber olduğu acil serviste bir yandan Türk hastalara hizmet verilirken özel bölüme yatırılan Libyalı yaralılarla iletişim tercümanlar aracılığıyla sağlandı. Yaşı 17'den küçük çocuklar da İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde tedaviye altına alındı.

İyi bir organizasyonun gözlemlendiği sevkte, yaralıların arka arkaya getirilmesine rağmen herhangi bir kargaşanın yaşanmadığı acil serviste durum tespiti yapılan Libyalılar ilgili servislere yatırıldı.

Urla Devlet Hastanesi'ne getirilen 66 yaralının tedavisine başlandı. Burada kapasite dolduktan sonra hastalar İzmir'e yönlendirildi. Seferihisar Devlet Hastanesi Başhekimi Ahmet Uysal ise Libya'dan getirilen 25 yaralının tedavisini üstlendiklerini bildirdi. İlçe hastanelerinin kapasitesinin dolmasının ardından İzmir'deki diğer hastaneler de devreye girdi.

Online bağış yapmak için tıklayınız.

Banka hesap numaralarımız için tıklayınız

İlgili haberler
Tümünü Gör
Suriye’de 70 bin kişiye iftar
Suriye’de 70 bin kişiye iftar
Ramazan ayının ilk 20 gününde Suriye’de 70 bin kişiye iftar yemeği ikram ettik.
23.03.2025
İHH’dan Türkiye’de binlerce kişiye kış yardımı
İHH’dan Türkiye’de binlerce kişiye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı, kış yardımları kapsamında Türkiye’nin pek çok şehrinde insani yardım çalışmalarında bulundu. Çalışmalar kapsamında, 1000 aileye hane başına 2 bin TL’lik ısınma desteği verilirken, ihtiyaç sahibi 2 bin 567 çocuğa da bot ve mont dağıtımı yapıldı.
21.03.2025
Mobil Aşevimiz Suriye'de
Mobil Aşevimiz Suriye'de
Mobil aşevimizi Suriye’nin Humus şehrindeki Halid bin Velid Camii avlusunda konuşlandırarak her gün 1.500 kişiye iftar yemeği ikram ediyoruz. Suriye genelinde yürüttüğümüz dağıtımlarla birlikte günlük ortalama 5 bin kişiye iftar ulaştırıyoruz.
17.03.2025