İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç

Haftanın Projesi

5. İnsani Yardım Zirvesi İstişare Toplantısı yapıldı
Dünyada ilk defa 2016'da Türkiye'de yapılacak Dünya İnsani Yardım Zirvesi (WHS) istişare toplantılarının 5’incisi İstanbul’da gerçekleştirildi.
Türkiye 11.06.2015

Dünyada ilk defa 2016'da Türkiye'de yapılacak Dünya İnsani Yardım Zirvesi (WHS) istişare toplantılarının 5’incisi İstanbul’da gerçekleştirildi.

İstanbul'da 2016 yılının Mayıs ayında düzenlenecek "Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Yardım Zirvesi (WHS)" için Türkiye Ulusal İstişare Toplantısı, Taksim Hill Otel'de yapıldı.

İHH İnsani Yardım Vakfı, OCHA, Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP), Hayata Destek Derneği, Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC), Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı, Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Yeryüzü doktorları Derneği ortaklığıyla düzenlenen toplantıya yaklaşık 30 sivil toplum kuruluşu katıldı.

Toplantının açılışında konuşan OCHA Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Ofisi Ortaklık Politikaları ve İncelemeleri Birimi Sorumlusu Samir Elhawary, İstanbul'da gelecek yıl toplanacak "İnsani Yardım Zirvesi"nin önemine dikkati çekerek, "Bu zirveye bugün her zamankinden çok ihtiyaç var, çünkü dünyadaki insani krizlerin sayısı da bunlardan etkilenen, yardıma muhtaç insanların sayısı da arttı. Türkiye de bölgesindeki insani krizlerin olduğu kadar, küresel düzeyde insani yardım faaliyetinin merkezinde" diye konuştu.

"Türkiye insani yardımların merkezinde"

İnsani krizlerin sayısının artmakla kalmadığını, sürelerinin de uzadığını anlatan Elhawary, "Pek çok krizin yıllara yayıldığını görüyoruz. Biz de buna uygun müdahale yöntemleri geliştirmeliyiz" dedi.

Suriye, Irak, Yemen, Orta Afrika, Demokratik Kongo Cumhuriyeti veSudan gibi ülkelerde insani krizlerin on yıllarca sürdüğünü hatırlatan Elhawary, "Madalyonun öbür yüzündeyse şu var; krizlerin sayısı artıyor, ama bunların karşısında insanlık ruhunun da büyüdüğünü görüyoruz. Daha çok insani yardım örgütü, daha çok gönüllü, daha çok devlet insani yardım faaliyetinde yer alıyor" görüşünü dile getirdi.

İstanbul'daki zirvenin gelecekteki büyük krizlere hazırlık kadar dünyada son yıllarda sayısı artan insani yardım örgütlerinin çalışmalarının kutlanması anlamına da geldiğini ifade etti.

Elhawary, Türkiye'nin insani yardım faaliyetlerinde örnek bir noktaya geldiğine işarete ederek, "Türkiye kendisini insani yardımların merkezine oturttu. Sadece milyonlarca mülteciyi kabul etmekle kalmıyor, küresel olarak da Somali'den Nepal'e, Suriye'den Myanmar'a kadar pek çok ülkede faaliyet gösteriyor" şeklinde konuştu.

Türkiye insani yardım bütçesiyle dünyada 3.

AFAD Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Muhammet Serdar Erbaş, Türkiye'nin 1,6 milyar dolar insani yardım bütçesiyle dünyada bu alanda 3. sırada yer aldığını söyledi.

Erbaş, 2013 verilerine göre, Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası'nın yüzde 0,21'ini insani yardıma ayırdığını, yüzde 0,03'ünü ayıran ABD ve 0,07'sini ayıran İngiltere gibi ülkeleri geçip, birinci sıraya yerleştiğini kaydetti. Erbaş, "Bu veriler, Türkiye'nin insani yardım konusunda uluslararası alanda en önemli aktörlerden biri haline geldiğini göstermektedir" dedi.

"Daha aktif yaklaşım gerekli"

İHH Başkan Yardımcısı Durmuş Aydın, gelecek yıllarda dünyayı daha büyük afet ve krizlerin beklediğini belirterek, "Bu krizlere BM ve ilgili kurumlar daha iyi nasıl müdahale edebilir, sivil toplum kuruluşları nasıl daha etkin olabilir bunları tartışıyoruz" dedi.

BM'nin insani yardım alanında katkılarını artırmaya çalıştığını ancak bunu yeterli bulmadıklarını anlatan Aydın, daha aktif ve eşitlikçi bir yaklaşım gerektiğini anlattı.

Aydın, "Sadece BM değil, dünyadaki birçok sivil toplum kuruluşu da örneğin Suriye'deki krizde yerinden edilmiş milyonlarca insana destek için elbirliği yapmalı" diye konuştu.

Konuşmaların ardından BM İnsani Yardım Zirvesi Ulusal İstişare Toplantısı kapsamında oluşturulan 5 çalışma grubu bir araya geldi. Çalışma gruplarında çatışma bölgelerindeki insanların ihtiyaçlarının karşılanması, risk azaltma ve müdahalenin yerelleştirilmesi, etkilenen topluluklara ses ve seçenek verilmesi, uzun süren krizler için yeni modeller ile insani yardım sistemi ve finansmanın geleceğe uyarlanması gibi konular masaya yatırıldı.

Toplantılar dört tema etrafında yapılıyor

Hazırlık toplantıları çerçevesinde 2016 zirvesine iyi şekilde hazırlanmak isteyen uluslararası kuruluşlar geleceğe yönelik olarak alınacak kararlarda etkili sonuçlar elde etmeyi hedefliyor.

Bu istişareler ile devletlere, insani yardım kuruluşlarına, BM'ye, sivil topluma, özel sektöre, teknik uzmanlara ve diğer paydaşlara zirveyi şekillendirmek için fikirler sunulması bekleniyor.

İstişare toplantıları, “İnsani Yardımda Etkinliği Arttırma, Risk Yönetimi ve Afetlere Karşı Bağışıklığı Arttırma, Çatışma Altındaki İnsanların İhtiyaçlarına Cevap Verebilmek ile İnsani Yardımda Yenilik ve Yeni Yöntemler” olmak üzere dört tema etrafında yapılıyor.

İlgili haberler
Tümünü gör
İşgalci İsrail’in saldırıları basın açıklamasıyla protesto edildi
İşgalci İsrail’in saldırıları basın açıklamasıyla protesto edildi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Mavi Marmara Derneği’nin aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşları, işgalci İsrail’in Filistin’in Cenin kentinde düzenlediği ve 7 kişinin şehit olduğu saldırıların ardından basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Bu saldırılar sadece Cenin’e ya da Filistin’e değil, İslam coğrafyasına ve vicdan sahibi ülkelere yapılmıştır. Cenin’e acilen yeni bir insani yardım koridorun açılması ve gözlemci heyetlerin bölgeye gönderilerek insani durumun gözlenmesi gerekmektedir” denildi.
23.06.2023
İşgalci İsrail Türkiye genelinde protesto edildi
İşgalci İsrail Türkiye genelinde protesto edildi
Genç İHH, Mavi Marmara Derneği ve Dijital Hafıza Merkezi, işgalci İsrail’in Gazze’de son günlerde giderek artan ve aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 21 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan saldırılarını Türkiye genelinde düzenlediği basın açıklamalarıyla protesto etti. İstanbul’daki basın açıklaması, İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde düzenlendi. Açıklamada, “İsrail’in içindeki ayrım önemli oranda büyümüş durumda. İsrail ne zaman siyaseten sıkışsa namlusunu Filistinlilere döndürüyor” denildi.
11.05.2023
Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü’nde Çin’in zulümlerini anlattı
Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü’nde Çin’in zulümlerini anlattı
Sivil Toplum Kuruluşları, Çin’in Doğu Türkistanlı kadınlara yönelik işlediği zulümleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul’da düzenledikleri basın toplantısıyla anlattı.
08.03.2023