İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Bülent Yıldırım’dan BMGK’ya Babül Hava çağrısı
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Suriye'nin kuzeyindeki milyonlarca kişiye yardım ulaştırılmasını sağlayan Babül Hava Sınır Kapısı’nın açık tutulması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulundu.
Suriye 07.07.2022

 

Suriye'nin kuzeyine Türkiye sınırındaki Babül Hava Sınır Kapısı üzerinden yardım gönderilmesine imkan sağlayan Birleşmiş Milletler programı 10 Temmuz'da sona erecek. İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, programın süresinin uzatılması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne çağrı yaptı.

“Sınır kapıları açılmalı”

Kamplardaki zor yaşam şartlarının devam ettiğini ve bölgeye gönderilen yardımların büyük önem taşıdığını belirten Bülent Yıldırım, “Saldıran güçler o bölgede yaşayan insanların yardıma ulaşmasına engel oluyor. Yardım kuruluşları bu engelleri aşarak oradaki insanların ihtiyacını görmeye çalışıyor. Fakat sınırlarla ilgili alınan kararlar, elbette ki bu yardımların gitmesine engel oluyor. Birleşmiş Milletler yapacağı oylamada, savaş bölgelerindeki ve özellikle Suriye'deki sınır kapılarını açmalı” dedi.

“Milyonlarca insan yardıma ihtiyaç duyuyor”

Eğer sınır kapısı kapatılırsa savaş nedeniyle zor duruma düşen insanlara yardım ulaştırılamayacağını ifade eden Yıldırım, “Milyonlarca insanın ihtiyacı var. Oralarda kadınlar, çocuklar, hastalar ve yaşlılar hepsi perişan olur. Bundan da dünya sorumlu olur. Bütün devletler, siyasi liderler, hükümet başkanları ve Birleşmiş Milletler bu konuda çok daha duyarlı olmalı. O oylamada el kaldıracak olanlar da bir gün aynı kaderle karşılaşabilir. İnsani olan durumlarda bütün kapıların açılması için el kaldıralım” diye konuştu.

bulent-yildirimdan-bmgkya-babul-hava-cagrisi-3.jpg

Yalnızca bir sınır kapısından yardım gidiyor

BM Güvenlik Konseyi'nin 2014 yılında kabul ettiği karar tasarısına göre Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelere uluslararası yardım gönderiliyor. Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelere Irak ve Ürdün'ün yanı sıra Türkiye'deki iki sınır kapısından insani yardım gönderilmesini öngören karar tasarısı, sonraki yıllarda Çin ve Rusya'nın itirazları üzerine sınırlandırıldı. Hâlihazırda yalnızca Türkiye'deki Babül Hava Sınır Kapısı üzerinden gıda ve ilaç yardımı ulaştırılıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde geçen yıl Temmuz ayında son dakikada yardım programının süresinin 10 Temmuz 2022'ye kadar uzatılması konusunda uzlaşı sağlanmıştı.

Pek çok STK ve insan hakları savunucusu BMGK’ya programın süresini uzatması için çağrıda bulundu.

 

İlgili haberler
Tümünü Gör
Doğu Türkistan’ın tarihsel hafızası dijitale aktarıldı
Doğu Türkistan’ın tarihsel hafızası dijitale aktarıldı
2021 yılından bu yana Filistin mücadelesinin dününe ve bugününe ışık tutan Dijital Hafıza Merkezi, Doğu Türkistan’da yaşananları ve tarihi arka planını özgün içeriklerle ele aldığı yeni arayüzünü yayınladı.
21.05.2024
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024