İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Genç İHH’dan ‘Esaretten Özgürlüğe’ yürüyüşü
Genç İHH üyeleri, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli çocuklar Ahed et-Tamimi ve Fevzi el-Cüneydi'nin sesi olmak için, Galatasaray Lisesi önünden Şişli Camisi'ne sessizce yürüdü.
Filistin 25.12.2017

Galatasaray Lisesi önünde toplanan kalabalık, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli çocuklar Ahed et-Tamimi ve Fevzi el-Cüneydi için Türkçe, İngilizce, Arapça ve İbranice özgürlük isteyen dövizler taşıdı. Buradan tek sıra halinde yürüyüşe başlayan Genç İHH üyeleri ve gönüllüler, eylemi Şişli Camii önünde basın toplantısı yaparak sonlandırdı.

eylem-1.jpg

“Bu çocuklar sahipsiz değil”

Cami önünde toplanan kalabalığa konuşan İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (iHAK) Genel Başkan Yardımcısı Avukat Gülden Sönmez, Fevzi el-Cüneydi'nin askeri mahkemeye çıkarılan bir çocuk olduğunu ve böyle bir durumun dünyada örneğinin bulunmadığını söyledi. Cüneydi'nin İsrail tarafından defalarca askeri mahkemeye çıkarıldığını ve her seferinde gözaltı süresinin uzatıldığını ve terörle yargılamaya kalkışıldığını belirten Sönmez, "Biz biliyoruz ki, bu iki çocuğumuzun dışında yüzlerce Filistinli çocuk aynı muameleye maruz kalmakta. İsrail, tuttuğu Filistinli çocukları ezmek, onların mücadele azmini kırmak adına yetişkinlerle değil çocuklarla mücadele ederek, onlara zindanlarda işkence yapmakta. Tutulup serbest bırakılan çocukların ne tür işkencelere maruz kaldığını bütün dünya biliyor" dedi.

gulden-sonmez.jpg

Sönmez, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına ve uluslararası hukuk kurallarına rağmen, İsrail askerleri tarafından Filistinli çocuklara dünyanın gözü önünde işkence yapıldığını vurgulayarak, pazartesi günü Ahed et-Tamimi ve Fevzi el-Cüneydi'nin duruşmasının olduğunu hatırlattı. Tamimi ve Cüneydi gibi hikayesi bilinmeyen yüzlerce Filistinli çocuğun bulunduğunu belirten Sönmez, şöyle konuştu:

"Biz bu yürüyüşle aslında sessizce şunu haykırdık, bu çocuklar sahipsiz değil. Filistinli çocuklar bütün Müslümanların çocuklarıdır. Bu çocuklarımızın akıbetlerini takip edeceğiz. Bizim buradan çağrımız; eğer İsrail, bu andan itibaren mahkemeye dahi çıkarmadan çocuklarımızı serbest bırakmazsa ve tutuklama kararını devam ettirirse, bundan sonra her anımız bütün Filistinli çocuklar için eylem anı olacaktır. Filistinli çocukları tutan, özellikle Fevzi el-Cüneydi'yi alıp götüren yüzleri ve kimlikleri belli olan İsrail askerlerinin yakalanmaları ve dünyanın herhangi bir yerinde yargılanmaları için uluslararası mekanizmaları göreve çağırıyoruz."

fatih-yazici.jpg

“Bu eylem amacına ulaşmıştır”

Genç İHH Başkanı Fatih Yazıcı ise Ahed et-Tamimi ve Fevzi el-Cüneydi'nin İsrail tarafından keyfi olarak esir tutulmalarını protesto etmek için bu sessiz yürüyüşü yaptıklarını söyledi.

İsrail'in yaptığı her eyleme cevap verildikçe korkup geri çekileceğini belirten Yazıcı, "Bir yıl önce yine Aralık ayında ezanı yasaklamak istemişlerdi. Biz yine kardeşlerimizle İsrail Konsolosluğu önünde eylem yaptık. Türkiye ve dünyada yapılan eylemlerden dolayı İsrail bu kararı uygulamayı erteledi ve sonra rafa kaldırdı. Bugün yaptığımız sessiz ama etkili eylem yerine ulaşmıştır. Özellikle yürüyüş istikametimizde de yerine ulaştığını çok iyi biliyoruz. Bu güzergahı boşuna seçmedik" diye konuştu.

Yapılan basın açıklamalarının ardından eylem son buldu.

İlgili haberler
Tümünü gör
Genç Atölye açıldı
Genç Atölye açıldı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından açılan ve özgün tasarımlarla üretilen kırtasiye ağırlıklı 100’e yakın ürünün bulunduğu Genç Atölye, hizmet vermeye başladı. Ürünler, internet sitesinin yanı sıra Fatih’teki satış mağazasında da müşterileriyle buluşuyor. Satışlardan elde edilen gelirler, İHH’nın yardım çalışmalarında kullanılıyor.
17.05.2023
Arife Çiçeği Projesi ile depremzede çocukların yüzleri gülüyor
Arife Çiçeği Projesi ile depremzede çocukların yüzleri gülüyor
Genç İHH tarafından hazırlanan “Arife Çiçeği’nin Serüveni” isimli proje ile depremden etkilenen çocuklara yönelik etkinlikler düzenleniyor, hediyeler veriliyor. Kurulacak Arife Çiçeği Mağazası’nda da çocuklara bayramlıklar dağıtılacak.
14.04.2023
4 genç vefatlarının yıldönümünde anıldı
4 genç vefatlarının yıldönümünde anıldı
Bursa’da lise öğrencilerine yönelik düzenlenen teknoloji kampına giderken geçirdikleri trafik kazasında vefat eden İHH gönüllüleri Murat Can Kaya, Kağan Talip Tığlı, Yusuf Taha Göktaş ve Tarık Kesekçi’nin vefatlarının birinci yıldönümünde İstanbul’da anma programı gerçekleştirildi.
Bursa
28.11.2022