Arakanlı Müslümanlar yıllardır Myanmar (Burma) askeri cuntasının büyük baskısı altında yaşıyor. Arakanlı Müslümanlar sadece dini kimliklerinden dolayı büyük zulümler görüyor, işkencelerden geçiriliyor, hapse atılıyor hatta keyfi sebeplerle öldürülüyor. Arakanlı Müslümanlar yaşadıkları topraklar üzerinde hiçbir hakka sahip değiller; vatandaş değiller bir kimlikleri yok. Arakanlı bir Müslümanın bir köyden diğerine gitmesi bile yasak. Sadece bir akrabasını ziyarete gittiği için bu yasağı delen Müslümanlar 3 yıl cezaevinde tutulabiliyor. Myanmar rejimi hiçbir sebep göstermeden Müslümanların topraklarına ve bütün eşyalarına da el koyabiliyor.
Yüzlerce yıllık vatanlarında baskılara dayanamayan Arakanlı Müslümanların bazıları evlerini terk ederek farklı topraklara sığınmak zorunda kalıyor. Arakan Müslümanlarının en yoğun olarak sığındığı ülkelerden birisi de sınır komşusu olan Bangladeş.
Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesinde kurulan mülteci kamplarına binlerce Arakanlı Müslüman sığınmış durumda. Ancak kamplarda yaşayan binlerce Müslüman “mülteci” statüleri olmadığı için burada da büyük sıkıntılar yaşıyor. Arakanlılar kamplarda yokluk içerisinde, yardıma muhtaç şekilde yaşıyorlar.
Dışarıdan gelecek yardımlar ile ayakta durabilen Arakanlı Müslümanlara düzenli olarak yardım götüren İHH İnsani Yardım Vakfı mübarek Ramazan ayında da ihtiyaç sahibi Müslümanların yüzünü güldürdü.
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Kayseri İHH Derneği Bangladeş’in Cox’s Bazar şehrinde bulunan Kutup Along ve Leda mülteci kamplarında yaşayan ailelere, pirinç yardımında bulundu. Ramazan ayında ihtiyaç sahibi Müslüman kardeşlerimiz ile beraber olabilmek için bölgeye giden ekipler Kutup Along mülteci kampında yaşayan 7 bin 500 aile ile Leda mülteci kampında yaşayan 2 bin 500 aileye toplam 180 ton pirinç yardımı yaptı. Bu yardımlar ile her bir ailenin ramazan ayı ihtiyacı giderilmiş oldu.
Yetimler de unutulmadı
Bölgeye giden İHH ekipleri aylık bakımları üstlenilen yetimleri ziyaret etmeyi de unutmadı. Ekipler öncelikli olarak yapımı İHH tarafından gerçekleştirilen Darul İman yetimhanesi ile camisini ziyaret etti. Yetimlerle beraber olan ekipler ayrıca yetimhane ve caminin bulunduğu köyde yaşayan 300 kişiye gıda yardımında bulundu.
Daha sonra başka bir bölgede bulunan Hz. Hasan Hüseyin yetimhanesini gezen İHH ekipleri buradaki 50 yetime kırtasiye ve giysi dağıtımı yaparken yetimhanenin 2 aylık gıda masrafını karşıladı.