İHH tarafından vakfın yönetim kurulu üyesi Osman Atalay ile Balkan masası koordinatörü Yusuf Korkmaz’dan oluşan bir heyet Bosna-Hersek’in başkenti Sarayevo’daki Dünya Boşnak Kongresi’ne ziyaret gerçekleştirdi.
Balkanlar, Bosna-Hersek 23.12.2014
İHH heyetini, Kongre’nin başkanlığını yürüten Mustafa Çeriç Efendi makamında kabul etti. Burada sebeb-i ziyaretleriyle ilgili açıklama yapan Atalay, İHH’nın 1992’den bu güne, başta Bosna-Hersek olmak üzere Balkanlar ve Doğu Avrupa Müslümanlarıyla olan ilgisini ısrarla sürdürmeye çalıştığını, bölgeden gelen sosyal kültürel kalkınma projelerine destek vererek uluslararası STK’ları bölgeye yönlendirdiklerini ifade etti. Atalay, İHH olarak dün olduğu gibi bugün de Balkan halklarını yalnız bırakmayacaklarını ve desteklerini sürdürmeye devam edeceklerini açıkladı.
Çeriç Efendi ise, İHH’nın savaş döneminde ve sonraki süreçte sadece Bosna’da değil Balkanlar’daki yardım politikalarının istikrarlı ve inançlı heyecanlı tarafının asla unutulmaması gerektiğini, bizim gerçek dostlarımız olarak gönlümüzde ayrı bir yeri olduğunu belirtti.
Bu ziyareti İHH’ya ülkelerinde, bölgelerinde ve dünyada hali hazırda yaptıkları ve şimdiye kadar tüm yapmış oldukları çalışmalar için kalbi şükranlarını iletmek için bir fırsat olarak değerlendirdiğini dile getiren Çeriç Efendi, sözlerini şöyle tamamladı: “İHH özellikle milyonlarca Filistinli, Gazzeli, Suriyeli, Iraklı ve farklı savaş mağduru mülteciye gösterdiği özverili ilgiyle tanınmaktadır. Özellikle İHH Başkanı Bülent Yıldırım Bey'e saygımızı ve şükranlarımızı ifade etmek isterim.”
DÜNYA BOŞNAK KONGRESİ
Bosna-Hersek müslümanlarının uzun yıllar reis-ül ulemalığını yapan Mustafa Çeriç Efendi’nin başkanlığını yaptığı Boşnak Kongresi, dünya genelindeki tüm Boşnak sivil toplum örgütlerini bir araya getirmek ve Boşnakların haklarını savunmak amacıyla 29 Aralık 2012’de Saraybosna'da temelleri atıldı. Kongre, gerek ülke içerisinde gerekse dünyanın değişik yerlerinde yaşayan Boşnaklara daha geniş haklar tanınması, Bosna-Hersek'in birlik ve egemenliğinin korunması, bölgesel-uluslararası barış ve istikrara katkı sunmak, Boşnak sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla çalışmalar ve kültürel ilmi sosyal siyasi projeleri üretiyor.
2021 yılından bu yana Filistin mücadelesinin dününe ve bugününe ışık tutan Dijital Hafıza Merkezi, Doğu Türkistan’da yaşananları ve tarihi arka planını özgün içeriklerle ele aldığı yeni arayüzünü yayınladı.
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.