İHH İnsani Yardım Vakfı, diplomasinin yeterli olmadığı ve insanların mağdur olduğu her bölgede insani diplomasi çalışmaları yaparak sorunların çözülmesi adına arabuluculuk vazifesi yürütmeye devam ediyor. Bu kapsamda İHH, Japonya’da da bilgilendirme sunumuna katıldı.
Doshisha Üniversitesi’nde eğitim gören doktora öğrencilerine yönelik düzenlenen konferansta İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Suriye’ye yönelik yardım çalışmaları ve Halep tahliyesindeki rolü hakkında bilgi verildi. Japon kamuoyundan Suriyeli mazlumlara yönelik yardımlarını ve akademik camiadan da bu krize yönelik çalışmalarını arttırmaları çağrısı yapıldı.
Japon öğrenciler tarafından ilgiyle dinlenen konferansta İHH’nın çeşitli ülkelerde gerçekleştirdiği İnsani Diplomasi çalışmalarından da bahsedildi.
Japonya basınından ilgi
Japon basın mensuplarının da dinleyici olarak bulunduğu etkinlikte Türkiye’nin ve İHH’nın Suriye halkına yönelik yardımlarına dikkat çekildi. Etkinlikle ilgili Japonya’nın en çok okunan gazetelerinden Asashi’nin haberi büyük ilgi gördü.
Konferansın diğer katılımcısı Dr. Muhammad Şanqiti ise Arap Baharı ve bölgenin güncel durumu hakkında konuştu.
İHH'nın davetli olarak katıldığı "Ortadoğu’da Global Cehennem: Bölge İnsanlarını Kurtarmak İçin Neler Yapabiliriz" başlıklı konferans Doshisha Üniversitesi ‘Global Resource Management’ (GRM) tarafından düzenlendi. Etkinliğin organizesi ve tartışma kısmının moderatörlüğü Prof. Masanori Naito (Graduate Schools of Global Studies) ve Dr. Iyas Salim (Graduate Schools of Global Studies) tarafından gerçekleştirildi.
Etkinlik sonunda dinleyiciler arasında bulunan bir yayınevi yetkilisi Suriyeli mülteci çocuklara ulaştırılmak üzere Japonca’dan Arapçaya tercüme edilmiş 300 adet kitap hediye etti.