İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İHH'dan medyadaki dezenformasyon çalışmaları ile ilgili duyuru!
31 Mayıs 2010 tarihindeki Mavi Marmara saldırısından itibaren İHH İnsani Yardım Vakfı'na yönelik dezenformasyon çalışmaları ile ilgili yürütülen hukuki mücadele devam etmektedir.
13.11.2014

31 Mayıs 2010 tarihindeki Mavi Marmara saldırısından itibaren İHH İnsani Yardım Vakfı'na yönelik dezenformasyon çalışmaları ile ilgili yürütülen hukuki mücadele devam etmektedir. Ulusal ve uluslararası basında yer bulan, kamuoyunu yanıltıcı ve yönlendirici nitelikteki çalışmalarla alakalı yürütülen hukuki süreci özetleyen aşağıdaki açıklamayı kamuoyuyla paylaşıyoruz:

İHH İnsani Yardım Vakfı hakkında 31 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleşen Mavi Marmara saldırısından itibaren, ulusal ve uluslararası basında dezenformasyon çalışmaları başlatılmıştır. Vakfımız bu propaganda karşısında oldukça önemli bir hukuk mücadelesine girişmiştir. Bu kapsamda pek çok ulusal ve uluslararası yayın organında tekzip metinleri yayınlatılmış, suç duyurularında bulunulmuş ve tazminat davaları yürütülmüştür.

Bütün bu süreçte, Mavi Marmara olayında terör örgütlerine silah taşıdığı ve İsrail Devleti'ni kışkırttığı iddia edilerek başlanılan algı yaratma çabalarında, vakfımız kimi zaman İran’dan Türkiye’ye para yardımı getirdiği şeklindeki asılsız iddialarla “İrancı” ilan edilmiş ve hatta “Selam Terör Örgütü” şeklinde asılsız bir soruşturmanın içine çekilmeye çalışılmış, kimi zaman El-Kaide terör örgütü ile ilişkilendirilmiş, kimi zaman ise İŞİD’ci ilan edilmiştir. Bütün bu birbiri ile hiçbir bağı olmayan terör örgütleri ile vakfımızın ilişkilendirilmeye çalışılması, ortada büyük bir algı çalışması olduğunun göstergesidir. İHH o anda gündemde hangi terör örgütü varsa onunla ilişkilendirilmeye çalışılmıştır.

Basında çıkan haberlerde sıklıkla ortaya atılan bir diğer asılsız iddia ise, hukuksuzluğu tarafımızca ve pek çok resmi makam tarafından açıklanmış olan, İHH’ya ait tırların silah taşıdığı şüphesiyle durdurulduğudur. Bu iddiada bulunanlar herhangi bir somut delil ileri süremedikleri gibi, iddianın tamamen asılsız olduğu resmi makamlarca da açıklanmıştır. İHH İnsani Yardım Vakfı, dünyanın hiçbir yerinde illegal herhangi bir gruba herhangi bir yardımda bulunmamıştır.

Basında yer bulan bir diğer asılsız iddia ise; İHH İnsani Yardım Vakfı'na El-Kaide Soruşturması adı altında baskın yapıldığı iddiasıdır. İHH İnsani Yardım Vakfı hakkında yürütülen olumsuz algı yaratma çabasının bir sonucu olarak vakfın ofisi hukuksuz olarak aranmıştır. İHH’ya ait ofiste yapılmış olan arama haksız olup, bu haksız aramayı gerçekleştiren sorumlular hakkında yargılama halen devam etmektedir. Ayrıca Van Cumhuriyet Başsavcılığı operasyonun İHH veya herhangi bir yardım kuruluşu ile bağlantısı olmadığına dair resmi açıklama yapmıştır.

Bu süreç içerisinde Hürriyet, Milliyet, Bugün, Yeniçağ, Yurt ve Aydınlık gibi pek çok yerel basın kuruluşu yapmış olduğu haberleri düzeltmiş veya başvurularımız sonucu tekzip metni yayınlamak zorunda kalmıştır. Yapılan çalışmalar ulusal basınla sınırlı kalmamış özellikle Mavi Marmara olayının akabinde, uluslararası basında BBC, The Daily Telegraph, International Herald Tribune, New York Times gibi dünyanın her yerinde takip edilen basın kuruluşlarının yapmış olduğu hatalı haberler düzeltilmiştir.

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın kötü niyetli basın yayın kuruluşlarına karşı yürütmekte olduğu hukuk mücadelesi halen devam etmektedir. 2014 yılında günlük gazetelerde; 37 adet tekzip metni yayınlanmış, pek çok haber resmi kuruluşlar ve vakıf tarafından yapılan açıklamalar üzerine düzeltilmiştir. Bu hukuk mücadelesi kapsamında asılsız haberleri yazanlar ve yayınlayanlar hakkında 17 suç duyurusunda bulunulmuştur. Yapılan soruşturmaların çoğu halen devam etmekte olup yaptığımız şikayetlerden 5’i sonucunda iddianame hazırlanmış ve kamu davası açılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

İHH İnsani Yardım Vakfı

 

TEKZİP METİNLERİ

Tekzip metinlerinin PDF olarak görmek için tıklayınız

 

 

İlgili haberler
Tümünü gör
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İstanbul’da “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” konvoyu düzenlenecek
İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarma Birimi’nin öncülüğünde “Şehitlerimiz ve Filistin İçin Yola Çık” sloganıyla araç konvoyu düzenlenecek. Yarın saat 20.00’de Maltepe Orhangazi Parkı’ndan başlayacak konvoy eylemi, Söğütlüçeşme’de sona erecek.
27.12.2023