İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
İsrail zindanlarında 18. gün
İHH Batı Şeria Temsilcisi Türk vatandaşı İzzet Şahin’in gözaltı süresi 18. gününe girdi. Uluslararası hukuk kurallarına göre hapishanede ağır bir disiplin suçu işleyen mahkûmlar en fazla 7 gün hücrede
Filistin, Ortadoğu, Türkiye 15.05.2010

Şahin’i savunmak için Türkiye’den Kudüs’e giden avukatlar Cihat Gökdemir ve Gülden Sönmez, 13 Mayıs 2010 tarihindeki duruşmaya da katıldılar. 

Avukatların tespitlerine göre İzzet Şahin gözaltına alındığı günden bu yana 4 metrekarelik insani koşullara uygun olmayan bir hücrede tutuluyor. Hücrenin penceresi yok. Taban ve tavanda dâhil olmak üzere her yer siyah renge boyanmış. Zaman, gece gündüz algısı ortadan kaldırmış durumda. Gözaltının ilk 30 saatinde insani ihtiyaçlarının hiç birisi karşılanmamış. Aç bırakılmış, uyumasına izin verilmemiş. Bugüne kadar tutulduğu yer İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şabak’ın gözaltı merkezi. Elleri ve ayakları zincirli olarak mahkemeye getirildi. Önceki mahkemelerde gözleri de bağlı olarak mahkemeye getirildiği iletildi. 

Mahkemede savcı yerine Şabak’ın sorgu memurları var

Avukatlar Cihat Gökdemir ve Gülden Sönmez, Şahin’in durumuyla ilgili tespitlerine şöyle devam etti: “Duruşmanın yapıldığı mahkemede savcı yok. Savcı yerine iddia makamında Şabak’ın sorgu memurları bulunmaktadır. Mahkeme başkanı albay rütbesinde bir askeri hâkimdir. Yargılama süreci boyunca mahkeme üzerinde ağır bir siyasal baskı kurulmak istendiği açık bir şekilde görülmektedir. Duruşma askeri hapishanenin içinde bulunan bir salonda yapılmaktadır. Hukuki olarak normal bir yargılama sürecinin yürütüldüğünü söylemek bu koşullar altında mümkün değildir.”

Şahin’in sağlığından ciddi kaygı duyuyoruz

İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım ise Şahin’in durumuyla ilgili şunları söyledi: “İzzet Şahin’in fiziki ve psikolojik sağlığı ile ilgili ciddi kaygı duyuyoruz. Bu endişelerin İsrail yetkilileri tarafından ortadan kaldırılması gereklidir. Dünyanın hiçbir yerinde böylesine uzun bir gözaltı süresi yoktur. Bu gözaltına derhal son verilmelidir. Gözaltı devam edecekse derhal kaldığı yer değiştirilmeli ve asgari insani şartlara sahip bir ortam sağlanmalıdır. Dosya üzerindeki siyasi baskı durdurulmalı bir insani yardım görevlisinin hayatı uluslar arası siyasete kurban edilmemelidir.

Bu muamele aslında Türkiye halkına yapılıyor

İzzet Şahin’in karşılaştığı tüm bu hukuk ve insanlık dışı muameleler sadece onun şahsına değil aslında tüm Türkiye halkına yapılmaktadır. Çünkü İzzet Şahin Türkiye halkının Filistin halkına ulaştırmak üzere verdiği yardımlar için bölgede organizasyon faaliyetleri yürütmekteydi. 

İzzet Şahin bir insani yardım görevlisidir. İnsani yardım görevlileri her tür ortamda öncelikli koruma ve destek sağlanılacak kişiler arasındadır. Şahin’in bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

Bu arada İHH İnsani Yardım Vakfı, Şahin’in serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve milletvekillerine bir mektup gönderdi. 


İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024