İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
KAMUOYUNA DUYURU
İsrail, 31 Mayıs 2010 tarihinde insani yardım taşıyan Özgürlük Filosu’na düzenlediği kanlı saldırı akabinde bozulan Türkiye ilişkilerini düzeltmek için yoğun bir çaba içerisindedir. İsrail yönetimi, ö
23.06.2011

Telaviv ve Ankara’nın bozduğu ilişkilerin Kudüs ve İstanbul vasıtasıyla düzeltilmesi konsepti ile 3’lü bir anlaşma ile Türkiye ile ilişkiler düzeltilmeye çalışılmaktadır. Bu anlaşmanın aşağıdaki 3 maddede çerçevesinin çizildiği belirtilmektedir:

  1. Kültürlerarası diyalog içerikli etkinlikler
  2. Ticari işbirliğinin artırılması
  3. STK’lar arası işbirliği ve faaliyetlerin gerçekleştirilmesi

İsrail halkı tarafından, İsrail yönetiminin özür dilemeden ve tazminat ödemeden kültürel, sivil ve ticari çabalarla bir çözüm üretmesini bir başarı olarak algılanmakta ve İsrail kamuoyunda da bundan duyulan memnuniyet ifade edilmektedir. Ayrıca bu çabaya hizmet ettiği belirtilen konser ve sanatsal etkinliklerin iptali de bu nedenle İsrail’de üzüntüyle karşılanmıştır. İsrail medyasında bu üç madde çerçevesindeki etkinliklerin ve bu etkinlikleri birlikte gerçekleştirdikleri partnerlerin tamamen bu siyasi amaç için kullanıldığı da açıkça belirtilmektedir.   

İsrail bu kapsamda birçok müzik grubu ile anlaşmıştır; bu amaca hizmet eden bir faaliyet olarak değerlendirilen bir etkinlik de İsrail müzik gruplarından Itamar Erze&Adama Ensemble müzik grubunun katılımıyla Beyoğlu Akbank Sanat Merkezi’nde Akbank vasıtasıyla gerçekleştirilmek isteniyor. 24 Haziran 2011 tarihinde saat 18:00’de ve 25 Haziran 2011 tarihinde saat 20:00’de iki konser gerçekleştirilmesi planlanıyor.

İsrail’in işlediği suçların hesabını vermek yerine kültürel sanatsal faaliyetleri ve çeşitli kuruluşları kullanılarak Türkiye ile ilişkilerini iyileştirmek için gerçekleştirdiği bu çabaları kabul edilemez buluyor ve buna imkan oluşturmayı ihanet olarak kabul ediyoruz. Bu gerekçelerle bu konserler iptal edilmelidir. Öte yandan İsrail’in dünyayı ve insanlığı kendi hukuksuzluğuna mahkum etmek istemesi ve yaptığı katliamları meşru görmesi Türkiye halkı tarafından da dünyanın erdemli toplulukları tarafından da kabul edilemez bulunmaktadır.  Şunu da açıkça belirtmek isteriz ki bu konserlerin iptaline dair tavrımız, sanatçılara ve kültürel sanatsal etkinliklere karşı bir tavır değil bu etkinliklerin ve sanatçıların kullanılmasına karşı bir tavırdır.  

Sabancı Grubu’na ve Akbank’a Sesleniyoruz

Yapılan bir araştırma’da halkımızın %94.2’si İsrail’i bu olayda haksız bulmaktadır.  BM İnsan Hakları Konseyi de İsrail’i kasten adam öldürme dahil olmak üzere bu olayda birçok suçtan mahkum etmiştir. İsrail’in Mavi Marmara’da yaptığı katliam nedeniyle halkımızda çok ciddi bir hassasiyet oluşmuştur. Duyarlı kesimler bu tarz etkinlikleri İsrail yönetiminin hileli çabaları olarak görmekte ve provakatif eylemler olarak değerlendirmektedir. İsrail’de bu etkinliklerin yukarıda izah edilen amaca hizmet ettiği açık açık yazılmakta ve konuşulmaktadır. Bu nedenlerle bu konserleri iptal etmenizi ve İsrail’in kanlı politikalarına en azından Türkiye halkı nezdinde bir kabul sağlama çabasına alet olmamanızı talep ediyoruz.  

Türkiye Halkına Sesleniyoruz

İsrail, Mavi Marmara gemisinde 9 Türkiye vatandaşını katletmiştir. Saldırıda yaralanan Uğur Süleyman Söylemez bir yıldır komadadır. Yine bu saldırıda yaralananların, hapsedilenlerin, işkence görenlerin hesabı verilmemiştir. Bütün bunlara ek olarak İsrail STK’larla işbirliği geliştirerek, ticari ilişkiler kurarak veya kültürel etkinlikleri kullanarak şiddet yanlısı politikalarını Türkiye halkı nezdinde meşrulaştırmaya çalışmaktadır. İsrail hukuk tanımaz politikalarına son vermeden bu tür etkinliklerin gerçekleşmesine izin verilmemelidir. Bu çerçevede sizleri de bu konserlerin iptali için protestoya çağırıyoruz.

İlgili haberler
Tümünü gör
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH’dan 2023 yılında Suriye’deki 570 bin kişiye yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 2023 yılı boyunca Suriye'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan savaş mağduru sivillere, 42 bin ton ağırlığında 1658 TIR dolusu insani yardım malzemesi ulaştırıldı.
01.02.2024