İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Mavi Marmara Davası ertelendi
Çağlayan Adliyesi'nde görülen Mavi Marmara Davası 20 Eylül 2016 tarihine ertelendi
12.04.2016

Çağlayan Adliyesi'nde görülen Mavi Marmara Davası 20 Eylül 2016 tarihine ertelendi.

İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde görülen Mavi Marmara Davası bugün gerçekleştirilen 11. duruşma ile devam etti.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nce adliyenin büyük salonun yapılan duruşma bazı mağdur ve müştekilerin avukatları hazır bulundu. Duruşmada, sanıkları İstanbul Barosu tarafından atanan avukat temsil etti.

Duruşmada ifade veren Filo katılımcısı Ali Ekber Yaradılmış, İsrail askerlerinin gemiye saldırmaya başladıklarında sürekli olarak her tarafa gaz ve ses bombaları attıklarını belirterek, “Ellerimizi arkadan kelepçelediler, en ufak bir ricamızı küfür ve hakaretlerle karşılıyorlardı” dedi.

Diğer bir filo katılımcısı Erol Çıtır da İsrail askerleri tarafından tutsak alındıktan sonra tamamen soyularak avret yerlerine kadar aramaya tabi tutulduklarını ifade ederek “Üst güvertede can pazarı yaşanıyordu. O kadar ki merdiven boşluğundan aşağıya kan sızıyordu. Gemideki Türk bayrağını yere attılar, özellikle basıp geçiyorlardı. Ellerimiz arkaya bağlı ağzımızla bayrağı kenara çektik” şeklinde konuştu.

İHH Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Kutluay ise şehitlerimizin tamamının hayati bölgelerden kurşunlandığını kaydederek, “İsrail Mavi Marmara'da orantısız güçten öte planlı bir cinayet işledi. Bizi saatlerce güvertede beklettiler. Önce ağır yaralıları almalarını söyledik fakat buna da çok dikkat etmediler” diye konuştu. Kutluay ayrıca İsrail'de cezaevindeyken MOSSAD ajanlarının kendisine 'Biz Türkiye'de çok kişi öldürdük, seni de öldürürüz" dediğini aktardı.

İfadelerin alınmasının ardından mahkeme Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan Palmer Komisyonu'na sunulan raporu istedi.

Duruşma, 20 Eylül 2016 tarihine ertelendi.

Ceza talepleri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında, "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmek" suçundan 9 kez ağırlaştırılmış müebbet, "mala zarar vermeye azmettirmek", "yağma suçuna azmettirmek", "eziyet suçuna azmettirmek", "haberleşmenin engellenmesine azmettirmek", "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçuna azmettirmek", "yaralama suçuna azmettirmek" ve "silahla yaralama suçuna azmettirmek" suçlarından toplam 18 bin 32'şer yıla kadar hapis cezası istenmişti.

İlgili haberler
Tümünü gör
Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü’nde Çin’in zulümlerini anlattı
Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü’nde Çin’in zulümlerini anlattı
Sivil Toplum Kuruluşları, Çin’in Doğu Türkistanlı kadınlara yönelik işlediği zulümleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul’da düzenledikleri basın toplantısıyla anlattı.
08.03.2023
Doğu Türkistan için Müslüman ülkelere çağrı
Doğu Türkistan için Müslüman ülkelere çağrı
Sivil Toplum Kuruluşları tarafından, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları gününde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde ''Doğu Türkistan’daki Soykırım ve Hak Arayışları'' başlıklı panel düzenlendi. Panelin öncesinde, Çin’in Doğu Türkistan’daki zulümlerinin son bulması çağrısıyla ortak basın açıklaması gerçekleştirildi. Müslüman ülkelere çağrıda bulunan İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, “Çin, karşısında bir blok görmeli” dedi.
10.12.2022
Çin’in zulümleri 77 ilde basın açıklamalarıyla protesto edildi
Çin’in zulümleri 77 ilde basın açıklamalarıyla protesto edildi
Genç İHH, Çin’in Doğu Türkistan’da uyguladığı zulümleri, Cuma namazı sonrası 77 ilde düzenlediği basın açıklamaları ile protesto etti. İstanbul’daki basın açıklaması, Fatih Camiî avlusunda gerçekleştirildi.
09.12.2022