Filipinler Devleti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasında imzalanan 2012 Çerçeve ve 2014 Kapsamlı Anlaşmaları’yla oluşturulan Bağımsız İzleme Heyeti 3. Yıllık Raporu’nu basın toplantısıyla paylaştı.
Beş üyeden oluşan heyette eski Avrupa Birliği Büyükelçisi Alistair MacDonald, İHH İnsani Yardım Vakfı’ndan Hüseyin Oruç, Asya Vakfı’ndan Steven Rood, Gaston Z Ortigas’dan Karen Tanyada ve UNYPAD’dan Rahip Kuthdo bulunuyor.
Raporda geçen bir yıl içinde süreçte yaşanan gelişmeler ve olaylar değerlendirildi. Özellikle yapılan anlaşmaların uygulanmaya başlaması için gerekli “Temel Yasa’nın” meclisten geçirilememiş olması nedeniyle sürecin tıkandığı belirtildi. Ancak, Filipinler Devleti ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi’nin yaptıkları açıklamalarda barış yolunda devam etmek istemeleri, insanlarda çok zarar gören umutlarını gelecek hükümete taşımalarını sağlıyor.
İzleme Heyeti, Mayıs ayında yapılacak seçimlerde kim başkan olursa olsun barış için çalışmanın gerekliliğinin sadece Mindanao bölgesinin değil, tüm ülkenin ihtiyacı olduğunu belirtti.
Heyet içerisinde İHH adına görev alan Hüseyin Oruç da savaşın en kolay, barışınsa en zor seçenek olduğunu dikkat çekti. Savaşın bedellerinin ne olacağını Afganistan’da, Bosna’da, Çeçenistan’da, Filistin’de, Irak’ta ve bugünlerde de Suriye’de çok yakından yaşadıklarını belirten Oruç, yeni gelecek başkanın ülkeyi savaşa değil barışa götürmek için 2014 Çerçeve Anlaşması’nı bir an önce uygulanmasının çok önemli olduğuna vurgu yaptı.