İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Suriyeli yetimler için Türkiye’de dev yaşam merkezi
İHH İnsani Yardım Vakfı ve Katar RAF ortaklığıyla Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde savaşın yetim bıraktığı 990 Suriyeli çocuğun kalabileceği dünyanın en büyük "Çocuk Yaşam Merkezi" 18 Mayıs'ta açılıyor.
Suriye 11.05.2017

İHH İnsani Yardım Vakfı, Katar RAF İnsani Yardım Kuruluşu ortaklığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı iş birliğiyle Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 100 dönüm arazi üzerinde inşa edilen, Suriyeli 990 yetim çocuğun kalacağı dünyanın en büyük "Çocuk Yaşam Merkezi" 18 Mayıs'ta hizmete giriyor.

Suriye'de yaşanan iç savaşın 6’ncı yılında 1 milyonu aşkın çocuk yetim kaldı. Bu yetimler, insan kaçakçılığı ve organ mafyası gibi olumsuzluklarla karşı karşıya kalmanın yanı sıra, hak ettikleri sevgi ve şefkatten de mahrum.

Bu tehlikelerin ve tehditlerin farkında olan, yetim çocukların acılarını bir nebze olsun dindirmeye amaçlayan İHH ve donör kuruluşu RAF, 990 savaş mağduru yetim çocuğun başta barınma, eğitim olmak üzere sağlık, rehabilitasyon, gıda, kıyafet gibi her türlü ihtiyaçlarının ev ortamında karşılanması, psikolojik yönden desteklenmesi amacıyla Reyhanlı'da dev bir "Çocuk Yaşam Merkezi" kurdu.

reyhanli-cocuk-yasam-merkezi-flycam-12.04.2017.jpg

2 katlı villalarda 18 çocuk barınacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan protokolle 2 Temmuz 2015 tarihinde temeli atılan merkez, bir köy büyüklüğünde arazi üzerine inşa edildi. Yetim çocuklar için özel tasarlanan Çocuk Yaşam Merkezi sitesinde, erkekler için 35, kızlar için ise 20 villa tipi ev yapıldı. Her biri 350 metrekare ve 2 katlı villalar, 18 çocuğun kalacağı şekilde tasarlandı. Villaların üst katlarında yatak odaları, bakım elemanlarına ait oda, tuvalet ve duşlar bulunuyor. Alt katlarda ise mutfak, yemek odası, etüt odası, okuma odası, oyun odası, şadırvan ve tuvaletler bulunuyor.

Villalarda bulunan yemek odaları, yemek saatleri dışında çalışma odası olarak tasarlandı. Böylece her çocuk yemeğini yediği evde, hem sosyal faaliyetlere katılacak hem de ödevlerini yapabilecek.

reyhanli-cocuk-yasam-merkezi-12.04.2017-81.jpg

Her şey düşünüldü

Sitenin içerisinde villaların yanı sıra idari hizmet binası, cami, ilk ve ortaokul seviyesinde eğitim verecek 3 okul, büyük bir rehabilitasyon merkezi, poliklinik binası, toplantı-gösteri merkezi binası, açık ve kapalı spor salonu, sosyal tesis, personel lojmanı, misafir lojmanı, çocukların yeteneklerini gösterebilecekleri geniş bir kültür merkezi, aile görüş binası, çocuk parkları, ekim-dikim amaçlı tarlalar, mesire alanları ve hayvanat bahçesi de yer alıyor.

reyhanli-cocuk-yasam-merkezi-12.04.2017-104.jpg

330 personel görev alacak

Çocuk Yaşam Merkezi'nin işletilmesine ilişkin de bilgi veren İHH İnsani Yardım Vakfı Yetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Murat Yılmaz, şunları söyledi:

"Her evde 6 bakıcı eleman görev alacak. Alanında uzman, eğitimlerini ve sertifikalarını almış erkek ve bayan kardeşlerimiz burada çalışacak. 55 evde 330 personel olacak. Okulların akıllı tahtasından deney tüplerine kadar, öğretmenlerin özlük haklarından maaşlarına kadar Milli Eğitim Bakanlığı görevli olacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız da işin içinde olacak. Birlikte işletmeyi arzu ediyoruz zaten. Polikliniklere Sağlık Bakanlığının ciddi katkısı olacak."

reyhanli-cocuk-yasam-merkezi-12.04.2017-123.jpg

Beklenen yararlar

  • Evlerinin olmaması sebebiyle sokakta, parklarda veya tanımadıkları kişilerle kalan çocuklara güvenli bir yuva sağlanacak.
  • Savaş sonucunda oluşan psikolojik sorunlar ve travmalar rehabilite edilecek.
  • Misyoner faaliyetlere maruz kalan yetimlere sahip çıkılacak.
  • Kötü niyetli örgüt ve mafya oluşumlarına karşı güvenli bir ortam temin edilecek. Çocuklar çok iyi bir eğitimci kadro ile eğitimlerini sürdürebilecekler.
  • Sosyal ve kültürel olarak ihtiyaç duydukları ortamlara sahip olacaklar.
  • Çocuklar geleceğe umutla bakacak, kendilerine ve dünyaya olan güvenleri sağlanacak.
  • Suriye ile Türkiye dostluğunun yetim çocuklar vesilesiyle sonraki nesillere aktarımını sağlanacak.

ihh-raf-katar-afis.jpg

Açılış programı

Tarih: 18 Mayıs 2017 Perşembe

Saat: 11:00

Yer: Hatay – Reyhanlı

 

İlgili haberler
Tümünü gör
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH’dan Suriye’deki 15 bin aileye kış yardımı
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından ‘‘İyilik Soğuk Geçirmez’’ sloganıyla yürütülen kış kampanyası kapsamında Suriye’nin kuzeyindeki 15 bin 744 aileye kömür, battaniye, sünger yatak, gıda kolisi, mont ve çizme gibi yardım malzemeleri dağıtıldı.
20.03.2024
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
“Benim Ailem” Azerbaycan’da
İHH YouTube kanalında yayınlanan "Benim Ailem" serisinin yeni bölümü yayınlandı. Benim Ailem ekibi bu bölümde, Azerbaycan’ın Şeki şehrinde bir yetim ailesi olan Çelebiyev ailesine taşıma aracı murayev hediye etti.
22.02.2024
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak savaş mağduru çocuklar için yemek yaptı
CZN Burak olarak bilinen Şef Burak Özdemir, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yaptığı ziyaret kapsamında savaş mağduru ailelere yardım malzemeleri dağıtıp çocuklarla yemek yaptı. Özdemir, tüm dünyada savaşların sona ermesi ve iyiliğin yayılması için çağrıda bulundu.
22.02.2024