İHH İnsani Yardım Vakfı
Ana Menü
Biz kimiz
Ne yapıyoruz
Ne yapabilirsiniz
Oturum aç
Bağış Yap
Türkçe
Türkçetr
Englishen
العربيةar
TRY
try
usd$
eur
gbp£
XFacebookInstagramYouTube
Bağış Yap
Türkçe
Türkçetr
Englishen
العربيةar
TRY
try
usd$
eur
gbp£
XFacebookInstagramYouTube
Suriyeli çocuklar salgın hastalık riskiyle karşı karşıya
Suriye içinde bulunan kamplarda incelemeler yapan İHH yetkilileri buralara sığınan mültecilerin sağlıksız ortamlarda, salgın hastalıklara yakalanma riski altında yaşadıklarını belirtti.
Ortadoğu, Suriye 05.04.2013

Katliamlardan kaçarak Suriye’de sınıra yakın bölgelerde bulunan kamplara sığınan halk olumsuz yaşam koşulları nedeniyle salgın hastalık riskiyle karşı karşıya.

İki yılını dolduran Suriye olayları ile birlikte milyonlarca insan evlerini terk ederek komşu ülkelere veya bu ülkelere yakın güvenli yerlere sığınmak zorunda kaldı.

Oluşturulan kamplarda zor şartlar altında hayatlarına devam etmeye çalışan Suriyeliler su, yiyecek, kıyafet ve barınma gibi sorunlarının yanı sıra hastalıklarla da mücadele etmek zorunda kalıyor.

Alt yapının olmadığı kamplarda, atıklar kampların orta yerinde oluşturulan çukurlarda biriktiriliyor. Çocuklar ise ölümcül hastalıklara yakalanma riskinden habersiz, burada biriken su ile oynuyor. Çukurlarda bulunan bakterilerin ise sıcaklıkların artmasıyla birlikte bölgede salgın hastalıklara sebep olması kaçınılmaz.

Bölgede Türkiye sınırına yakın 5 tane sığınmacı kampı bulunuyor. Temiz su, banyo ve tuvaletlerin yetersiz olduğu kamplarda yaklaşık 50 bin insan yaşıyor. Atma, Kah, Kerame, Akrabat ve yeni kurulan Babulhavadaki kamplarda yaşayan 50 bin insan ölümcül hastalıklarla karşı karşıya.

Acil tedbir alınmalı

Daha önce bölgedeki kamplarda sağlık taraması gerçekleştiren Dr. Emel Dilek Temel "Bölgede karantina önlemine hazırlıklı olmak gerekir" dedi.

Dr. Temel; "Yaşam alanlarının olmazsa olmazı olan kanalizasyonlardır. Bunun olmaması durumunda fosseptik çukurlar açılır. Bu çukurlar, yerin en az 10 metre altında ve üzeri kapalı olmalıdır. Aksi durumda bağırsak hastalıkları, hepatit, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonları, tifo, kanlı ishal, dizanteri, anterit gibi hastalıklara yol açar. Bu hastalıkların tedavisi ise uzun ve zordur." diye konuştu.

Temel şöyle devam etti: "Eğer mecburiyet durumunda fosseptik çukuru açılacaksa muhakkak üzeri kapalı olmalı ve çevresi düzenli olarak dezenfektanlarla ilaçlanmalıdır. Ayrıca bölge halkına koruyucu hekimlik destekleri, dezenfektan ürünler ve eğitimler verilmeli. Salgın hastalık riski yüksek olduğu için karantina önlemine hazırlıklı olmak gerekir."

İlgili haberler
Tümünü Gör
İHH’dan Türkiye’de 2 bin öğrenciye kırtasiye desteği
İHH’dan Türkiye’de 2 bin öğrenciye kırtasiye desteği
İHH İnsani Yardım Vakfı, “Bir Kırtasiye Bin Mutluluk” projesi kapsamında Türkiye’nin 12 ilinde ihtiyaç sahibi 2 bin öğrenciye kırtasiye seti dağıtımında bulundu.
22.09.2025
İHH’dan deprem bölgelerinde 1000 çocuğa bisiklet hediyesi
İHH’dan deprem bölgelerinde 1000 çocuğa bisiklet hediyesi
İHH İnsani Yardım Vakfı, “Bir Bisiklet Bir Tebessüm Projesi” kapsamında 6 Şubat depremlerinden etkilenen Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta ihtiyaç sahibi 1000 çocuğa bisiklet hediye etti.
16.09.2025
Üsküdar’da 50’yi aşkın esnaf Cuma günkü gelirini Gazze'ye bağışlayacak
Üsküdar’da 50’yi aşkın esnaf Cuma günkü gelirini Gazze'ye bağışlayacak
İHH İnsani Yardım Vakfı'nın da aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının organizesinde Üsküdar'da 3 gün sürecek anlamlı bir etkinlik düzenleniyor. Etkinliğin ilk gününde ilçede faaliyet gösteren 50’yi aşkın esnaf, bir günlük kazancını işgalci İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'ye bağışlayacak. Etkinliğin 2’nci ve 3’ncü gününde ise kurulacak hayır çarşısında elde edilecek gelirler Gazze’deki aşevlerine ulaştırılacak.
11.09.2025