Tanzanyalı Müslüman fakir ailelere de Ramazan yardımları ulaştırıldı. İHH ekipleri Tanzanya’nın Zanzibar ve Pemba adalarında 225 aileye kumanya dağıttı. 750 kişiye iftar yemeği verdi. Ayrıca Kizimbani North-Unguja’da yeni Müslüman olan 50 aileye de kumanya yardımı yapıldı.
Yardımlar dağıtılırken yetim, yaşlı ve fakirlere öncelik verildi. Yardımı alan aileler, başka bir ülkeden kendilerini düşünen kardeşlerine teşekkür ettiler.
İHH ekipleri ise izlenimlerini şöyle anlattılar: “Tanzanya halkı, yüzyıllarca köleliğin, sömürgeciliğin, ırkçılığın ve yoksulluğun acısıyla savrulmuş. Sömürge güçleri 1 vermişlerse 10 almışlar. Şimdi biz hiçbir karşılık beklemeden hayırsever halkımızın yardımlarını bu insanlara ulaştırıyoruz. İşte bu onları çok mutlu ediyor. Bu insanların, cami, okul, hastaneye ihtiyaçları var. Devletin oluşturduğu kurumlar bu noktada yetersiz kalıyor. Şimdiye kadar Tanzanya’da önemli yardım projeleri yürüttük. Ama daha yapılacak çok şey var.”
Teravih namazında yağmur duası
Bütün imkânsızlık ve yokluklara rağmen Tanzanyalı Müslümanlar, Ramazan ayını en güzel şekilde idrak etmeye çalışıyor. Özellikle Cuma ve Teravih namazlarında camiler dolup taşıyor. Müslüman halk, namazdan sonra yağmur duası yapıyor. Burada yağmurun insan hayatındaki yeri çok önemli. Tarımsal sulama sistemleri kullanılmadığından ve eski metotlarla tarım yapıldığından tarla ve bahçelerin temel sulama kaynağını yağmurlar oluşturuyor.
İnsanlar yoksul ve hayat standartları düşük
Tanzanya 36 milyonluk nüfusu ile neredeyse bomboş topraklara sahip. Ekonomik olarak henüz gelişmemiş olan Tanzanya halkı, tarım ve hayvancılıkla yaşıyor. Ülke insanı yoksul ve hayat standartları çok düşük. Dağlık bölgelerde yoğunlaşan nüfus, sayıları 120’ye varan değişik kabilelerin üyelerinden oluşuyor. Hit Okyanusu boyunca kilometrelerce uzanan çok geniş sahil şeridine sahip olan Tanzanya Afrika’nın en çok balıkçılık yapılan ülkelerinden biri. Balık, yoksul halkın üç öğünde tükettiği temel besin kaynağı. Balığın dışında mısır bulamacı ve pirinç çok tüketiliyor.
Varlık içinde yokluk çekiyorlar
Tanzanya aynı zamanda zengin altın ve petrol rezervleriyle değerli taş madenlerine sahip, ama fakir bir ülke. Varlık içinde yokluk yaşayan bir ülke.
Sekizinci yüzyılda Araplar Tanzanya’ya gelerek İslamiyet’i yaymışlar. Nüfusunun ortalama üçte biri Sünni Müslüman olmasına rağmen idari, teknolojik ve dini üstünlük Hıristiyan kesimin elinde. Bunda Hıristiyan misyonerlerin yardımlarıyla açılmış okullar, kütüphane ve çeşitli eğitim kurumları, sağlık ocakları ve hastaneler, çeşitli yardım dernekleri ve vakıfların sayısı son derece yüksek. Hıristiyanların bu tür toplumsal hizmetlerinin tesiriyle ülkede yerli Hıristiyan nüfusu çoğalıyor.
Müslümanların eğitim, öğretim ve dini faaliyetlerini yürütme ve geliştirme imkânları fakirlik ve destekten yoksunluk nedeniyle yok denecek kadar az. Müslüman okullar ve camiler bakımsız ve maddi kaynaktan yoksun.
Tanzanyalı Müslümanların Türkiye başta olmak üzere diğer İslam ülkelerinden gelecek desteğe ihtiyaçları var.