İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Uluslararası Savaş Sempozyumu başladı
18-20 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan 4. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.
18.04.2025

Savaş temasıyla düzenlenen 4.Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu, Kocaeli Kongre Merkezi’nde başladı. Yoğun bir katılımla gerçekleşen sempozyum, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Tilavetin ardından savaş konulu sinevizyon gösterildi. Gösterimin ardından protokol konuşmaları yapıldı. Programın açılış konuşmasını Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kahraman yaptı.



“Savaş konusu farklı yönleriyle ele alınacak”

Sempozyumda birçok farklı yönleriyle savaş konusunun ele alınacağını söyleyen Kahraman, “İslam’ın temel kaynaklarında ve İslam düşüncesinde savaşın hükmü, kuralları, ahlakı, meşruluğu ve sınırları gibi konuların konuşulacağı sempozyumda, özellikle Peygamber Efendimiz ve hulefa-i râşidîn döneminden günümüze kadar savaşın seyrinin yanı sıra İslam dışındaki diğer dinlerde ve düşüncelerde savaşın hukuki ve ahlaki boyutu, çerçevesi ve günümüzdeki tezahürleri ortaya konulacak” dedi.

ihh-baskani-bulent-yildirim.jpg

“Çağın en önemli sorunların biri savaşların çoğalmasıdır”

İHH Genel Başkanı Av. Bülent Yıldırım ise, “Yaşadığımız çağın en önemli sorunlarından biri insanların haklarının hoyratça ellerinden alındığı savaşların çoğalmasıdır. Uzun yıllardır her gece bir parçamızın nasıl katledildiğini düşünerek uyuduk. Birileri saldırdı, birileri direndi. İHH olarak önemli hedeflerimizden biri savaş hukukunun iki kitap kapağı arasına alınıp insanlara sunulmasıydı. Çünkü biz Müslümanlar yeryüzünün şahitleriyiz. Yeryüzünü imar etmek için varız. Afganistan, Çeçenistan savaşına şahitlik yaptık. Gazze’ye, Suriye’ye, Arakan’a Doğu Türkistan’a şahitlik yaptık. Bütün bu şahitlik içinde hep gördük ki ölenler büyük çoğunlukla Müslümanlar" dedi.

4.jpg

“Kadın ve çocuklar pazarlık konusu olmamalı”

İsrail’in Gazze’de çocukları, kadınları ve sivilleri şehit ettiğini belirten Yıldırım, siyonistlerin Bosna Savaşı döneminde de organ mafyalığı yaptıklarını anlattı. Yıldırım, o tarihlerde çok sayıda insanın kaybolduğunu belirtti. Yıldırım, Batı’nın İslam dünyasını şii-sünni, selefi-sufi şeklinde bölmeye çalıştığını, kaynakları sömürmek için saldırdıklarını ifade etti. Yıldırım, “Savaşlarda en çok kadınlar ve çocuklar mağdur olur. Kadın ve çocukların pazarlık konusu olmaması için üst düzey görüşmeler yaptık. Dünyanın bütün bölgelerine gittik. Dedik ki bir müessese oluşturalım kadınlar ve çocuklar pazarlık konusu olmasın. Batı için savaşta karşı tarafta insan yok, onlar öyle görüyor” dedi.

Savaş sempozyumunu çok önemsediklerini belirten Yıldırım, katkı sunan kurumlara ve kişilere teşekkür etti. 

Yıldırım’ın ardından, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın da konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dini Mûsikî Korosu tarafından dinleti düzenlendi.

2.jpg

İlk gün 4 oturum düzenlenecek

Verilen aranın ardından öğleden sonra ilk gün oturumlarına geçildi. İlk olarak “Genel Olarak İslam Düşüncesinde Savaş” oturumu düzenlendi. Sempozyumun ilk gününde ayrıca, “İslam Tarihinde Savaşın Tarihsel Serüveni I” ve “İslam Tarihinde Savaşın Tarihsel Serüveni II” başlıklı oturumlar düzenlenecek. Günün son oturumu olarak da “Savaş Muhabirleri Oturumu” gerçekleştirilecek. Moderatörlüğünü İHH Suriye Çalışmaları Medya Sorumlusu Selim Tosun’un yapacağı oturumda, Gazeteci Nevzat Çiçek “Muhalefetten İktidara: Suriye’de Savaş Muhabirlerinin Tanıklığında Değişim”, Gazeteci Çetiner Çetin “Bir Savaş Muhabirinin Gözünden Irak İşgali” ve Gazeteci Turgut Alp Boyraz “İşgale Tanıklığım: Filistin’de Savaş Muhabiri Olmak” başlıklı sunumlar yapacak.

Sempozyumun ilk gün programları bu oturumun ardından sona erecek.

Cumartesi ve Pazar günü de çok sayıda akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katılımıyla oturumlar düzenlenecek.

İlgili haberler
Tümünü Gör
İHH, Ramazan ayında 3 milyondan fazla kişiye ulaştı
İHH, Ramazan ayında 3 milyondan fazla kişiye ulaştı
İHH İnsani Yardım Vakfı bu yıl Ramazan ayı çalışmaları kapsamında Türkiye dahil olmak üzere 67 ülkede faaliyet gösterdi. Vakıf, yapılan faaliyetlerde 3 milyon 99 bin 227 kişiye ulaştı.
Ramazan
01.04.2025
Deprem yaşanan Myanmar ve Tayland’a İHH’dan acil yardım
Deprem yaşanan Myanmar ve Tayland’a İHH’dan acil yardım
İHH İnsani Yardım Vakfı, Myanmar'da meydana gelen ve komşu ülke Tayland’ı da etkileyen 7,7 ve 6,4 büyüklüğündeki iki depremin ardından acil yardım çalışmalarına başladı. Çalışmalar kapsamında vakıf tarafından Tayland’da 800 kişiye sıcak yemek dağıtılırken, Myanmar’da da depremden etkilenenlere su ve kuru gıda desteği verildi.
30.03.2025
Türk doktorlardan Gazzeli yaralılara ameliyat desteği
Türk doktorlardan Gazzeli yaralılara ameliyat desteği
Gazze’de ameliyat desteği projesini uygulayan İHH, şu ana kadar 357 ameliyat gerçekleştirdi. Proje kapsamında, ameliyat imkânı bulamayan ve acil tedavi bekleyen binlerce Gazzelinin ameliyat edilmesi hedefleniyor. Projenin uygulandığı hastanede görev yapan gönüllü doktorlardan Prof. Dr. İbrahim Uygun, Gazze’nin çok ciddi desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek, “İHH’nın büyük çadır kentler kurduğunu, klinik kurduğunu ve hastanelere çok büyük desteğini bizzat gördüm” dedi.
14.03.2025