İnsani Yardım
Savaş, kuraklık, ekonomik ve siyasi istikrarsızlık sebebiyle dünya nüfusunun onda biri açlıkla mücadele etmektedir. İHH, yıl içerisinde yapılan ayni ve nakdi bağışları bağışçılar adına dünyanın dört bir tarafındaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır.
İnsani yardımın amacı ve insani yardım kavramının tanımı Birleşmiş Milletler tarafından ele alınmıştır. İnsani yardımın amacı çok sayıda ölümü önlemek ve bir felaketten sonra eski duruma dönmektir. İnsani yardım, ihtiyacı olan kişilere maddi ve lojistik destek olarak da tanımlanmaktadır. Özetle insani yardımlar genellikle evsizlere, mültecilere, doğal afet mağdurlarına, savaşlarda veya kıtlıklarda muhtaç kalan insanlara ait olan yardım türüdür.
Dünyada savaş, çatışma, kuraklık, doğal afet ve diğer sebeplerden dolayı milyonlarca insan göç etmek zorunda kalmaktadır. Bu göçler beraberinde çok ciddi ve büyük barınma sorununu getirmektedir. Sadece Arakan’da 900 bin insan yerinden edilmiştir.
İHH çalışmalarını yürütürken Türkiye ile birlikte dünyanın dört bir yanında yardımlaşma, dayanışma ve kardeşlik duygusunun gelişmesini öncelemektedir. Buna yönelik sosyal ve kültürel projeler üretmektedir. Vakıf, mağduriyet yaşanan bölgelerde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının geliştirilmesi adına öncü ve rol model olma vazifesini üstlenmekte; bölge insanlarına hizmet verecek okul, yetimhane, cami, su kuyusu, kültür merkezi, sağlık ocağı, hastane gibi kalıcı eserler inşa etmektedir.
İHH, eğitimin sekteye uğradığı, imkânların ihtiyacı karşılayamadığı bölgelerde okul, medrese, enstitü gibi eğitim kurumlarının inşa ve tamir edilmesi, araç ve gereç yönünden desteklenmesi, kriz bölgelerindeki öğrencilerin Türkiye’de veya başka ülkelerde eğitim almalarının sağlanması ve eğitimciler için mesleki gelişim programlarının hazırlanması için çalışmalar yapmaktadır. Destek bekleyen bölgeler için yazılı ve görsel materyallerin temin edilmesi, kültür merkezleri kurulması, ibadethane inşası, mesleki kursların düzenlenmesi, ilmi eserlerin tercüme edilmesi, yayın organlarının kurulması gibi faaliyetler İHH tarafından yürütülmektedir.
Savaş, iç çatışma, deprem, sel, tsunami, yangın, heyelan, kuraklık, salgın hastalık, yoksulluk, kıtlık gibi sebeplerle mağdur olmuş, hayat mücadelesi veren ve durmak bilmeyen savaşlardan dolayı her gün yok olan ailelere ulaşmak, İHH’nın insani yardım çalışmalarının en büyük amacıdır.
İHH’nın insani yardım alanında gerçekleştirdiği faaliyetlerin önemli bir ayağını acil yardım çalışmaları oluşturmaktadır. Mağdur olan insanların acil ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra olası bir çatışma, kriz ve savaş durumuna karşı dünya kamuoyunun bilgilendirilmesi, krizleri önleyici faaliyetlerin yürütülmesi, İHH’nın insani yardım çalışmalarının temelinde yer almaktadır.
İHH'nın İnsani Yardım çalışmalarına dair haberlere ulaşmak için tıklayınız.