Vakfımız tarafından Bingazi’de tespit edilen 80 yaralı da Ankara gemisiyle Türkiye’ye getirildi. İHH ekipleri, Bingazi kentindeki bütün hastaneleri ziyaret ederek 80 yaralıyı tespit etti. Bu yaralıların isim listesi, sağlık durumları ve diğer bilgileri hazırlanarak resmi mercilere iletildi. Yaralıların Bingazi’den tahliye edilmesi ve gemiye bindirilmesi süreci de bizatihi ekiplerimiz tarafından gerçekleştirildi. İHH ekipleri, Bingazi’deki hastanelerden yaralıları alarak ambulanslarla limana getirip gemiye bindirdi. Ekipler ayrıca gemi için lojistik destek de sağladı. Gemide ihtiyaç duyulan bazı tıbbi malzemeler ve 200 kadar yatak ekiplerimiz tarafından temin edilerek gemiye yüklendi.
Ankara feribotu Misrata ve Bingazi Limanı’ndan aldığı 321 yaralı, 21 Türk, 29 yabancı uyruklu ve 108’i de Libyalı olan toplam 479 kişiyle birlikte, İzmir’in Çeşme Limanı’na, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı botlar eşliğinde geldi. Türkçe ve Arapça, 'İzmir’e Türkiye’ye hoş geldiniz' yazılı pankartlarla karşılanan gemidekilerden güvertede bulunanlar, Türkiye ve Libya bayrağı açtı, tekbirler getirip, şarkılar söyleyerek kendilerini karşılayanları alkışladı. Aralarında yaralıların da bulunduğu güvertedekiler, 'Libya Türkiye kardeş', 'Türkiye sağol', 'Türkiye Allah razı olsun', 'Türkiye seviyor' tezahüratları yükseldi.
Sağlık Bakanı ve İçişleri Bakanı yaralıları karşıladı
Gemidekileri karşılayanlar arasında bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İçişleri Bakanı Osman Güneş ve bine yakın sağlık personeli de alkışlarla karşılık verdi. Diyanet İşleri Bakanlığı’nda görevli tercümanın megafonla yaptığı açıklamanın ardından Bakanlar, gemiye binip yaralıları kısa süreli ziyaret etti, geçmiş olsun dileklerini iletti. Gemiden ilk tahliye edilen ve vücudunda ağır derece yanık bulunan Muhammet Gargula, ambulans helikopterle İzmir’e sevkedildi. 18’i ağır yaralı, 70’inin durumu ciddi olan yaralıların gemiden tahliyesi, bir saati buldu.
Hastaneler seferber oldu
Çeşme’den hava ve kara ambulanslarıyla İzmir'e sevkedilen Libyalı yaralıların bir bölümü Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. İlk başta aralıklarla gelen ambulanslar daha sonra arka arkaya hastanenin acil servisine giriş yapıp yaralıları taşıdı. Silahla yaralanma, yaralanmaya bağlı organ travmaları ve uzuv kayıpları olan yaralılar, hızla acil servise alınıp kendilerine ayrılmış özel bölüme yatırıldı. Doktorlar başta olmak üzere sağlık çalışanlarının seferber olduğu acil serviste bir yandan Türk hastalara hizmet verilirken özel bölüme yatırılan Libyalı yaralılarla iletişim tercümanlar aracılığıyla sağlandı. Yaşı 17'den küçük çocuklar da İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde tedaviye altına alındı.
İyi bir organizasyonun gözlemlendiği sevkte, yaralıların arka arkaya getirilmesine rağmen herhangi bir kargaşanın yaşanmadığı acil serviste durum tespiti yapılan Libyalılar ilgili servislere yatırıldı.
Urla Devlet Hastanesi'ne getirilen 66 yaralının tedavisine başlandı. Burada kapasite dolduktan sonra hastalar İzmir'e yönlendirildi. Seferihisar Devlet Hastanesi Başhekimi Ahmet Uysal ise Libya'dan getirilen 25 yaralının tedavisini üstlendiklerini bildirdi. İlçe hastanelerinin kapasitesinin dolmasının ardından İzmir'deki diğer hastaneler de devreye girdi.
Online bağış yapmak için tıklayınız.
Banka hesap numaralarımız için tıklayınız