İntifada’yı ateşleyen kaza
Gazze’de bir Yahudi’ye ait bir kamyonet Filistinli işçileri taşıyan bir araca çarpmış, kazada 9 Filistinli yaralanmış, 4 Filistinli şehit olmuştur. Bu olay Filistin halkının ayaklanmasına neden olan fitili ateşlemiş ve İntifada’yı başlatmıştır.
İlk buluşma
İlk buluşma Gazze İslam Üniversitesi Öğrenci Meclisi tarafından organize edilmiştir. Filistinli gençler yaralıların getirildiği Şifa Hastanesi’nin çevresinde buluşmuştur.
HAMAS’ın öncülüğünde organize edilen genel grevler İsrail ürünlerinin boykotuna, duvar yazılarına, barikatlara ve sivil itaatsizliğe kadar uzanmış ve direnişi Gazze’den Batı Şeria’ya taşımıştır.
Tanklara karşı taşlar
İsrail’in ağır silah ve tanklarına Filistinliler sapan, taş ve sopalarla karşılık vermiştir. İntifada süresi boyunca Filistinliler arasında toplam can kaybı 1.300’e ulaşmıştır. On binlerce Filistinli taş attıkları gerekçesiyle kolları bacakları kırılarak sakat bırakılmıştır. Ancak direniş ağır katliamlara, işkencelere rağmen kadın-erkek, yaşlı-genç her kesim tarafından aralıksız sürdürülmüştür.
Anlaşmalarla sonuçlanan başkaldırı hareketi
Direnişin İsrail’e verdiği maddi manevi zararlar neticesinde askıya alınan barış görüşmeleri, 1991’deki Madrid Barış Konferansı ile yeniden gündeme gelmiştir. 1987’de bir başkaldırı hareketi olarak başlayan 1. İntifada, 1993’te imzalanan Oslo Anlaşması ile son bulmuştur.