İHH İnsani Yardım Vakfı
0
Bağış Yap
Takip Et
TR
TRY
Kapat
  • Biz kimiz
  • Ne yapıyoruz
  • Ne yapabilirsiniz
  • Oturum aç
Miloseviç Soykırım Sorgusunda
Yugoslavya eski Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ndeki yargılanmasının bu aşamasında, 61 suçlamayla karşı karşıya bulunuyor. Bunlar arasında, en büyük savaş suçu
Avrupa, Balkanlar 27.09.2002

Yugoslavya eski Devlet Başkanı'nın USSM'de görülen davasında, Hırvatistan ve Bosna'yı kapsayan ikinci aşama başladı. Yugoslavya eski Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ndeki yargılanmasının bu aşamasında, 61 suçlamayla karşı karşıya bulunuyor.

Bunlar arasında, en büyük savaş suçu sayılan soykırım da yer alıyor. Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Miloşeviç, Bosna ve Hırvatistan'da savaşın sorumlusunun Batılı hükümetler olduğunu öne sürdü. Nürnberg'den bu yana Avrupa'daki bu en büyük uluslararası savaş suçları davasının ikinci aşamasında Miloşeviç'e yöneltilen suçlamaların arasında, soykırımın yanı sıra cinayet, işkence, Boşnak ve Hırvatların yerlerinden sürülmesi de yer alıyor.

SARAYBOSNA VE SREBRENİTSA GÜNDEME GELECEK

USSM savcıları, davanın bu aşamasında, Miloşeviç'in Saraybosna kuşatması ve Srebrenitsa katliamını planladığını kanıtlamaya çalışacaklar. Savcıların iddianamesi, Hırvatistan ve Bosna'da meydana gelen olayların Miloşeviç tarafından kasıtlı ve planlı olarak olarak düzenlendiği tezine dayanıyor. 43 ay süren Saraybosna kuşatmasında, çocuklar bile keskin nişancıların hedefi olmuştu. Savcılar, Miloşeviç'i 7 binden fazla Boşnağın, Hırvatın ve diğer Sırp olmayanların tutulduğu ve işkence gördüğü kampları kurmaktan da sorumlu tutuyor. İddianamede, 8 bin kadar Boşnak erkeğin öldüğü 1995 tarihli Srebrenitsa katliamı da bulunuyor.

ÖMÜR BOYU HAPİS YATABİLİR

Soykırım ve etnik temizlik suçlamalarından herhangi birinden mahkum olması durumunda, Miloşeviç hayatının geri kalanını hapiste geçirmek zorunda kalacak.

'aMAÇ MÜSLÜMAN NÜFUSU YOK ETMEKTİ'

Savcı Geoffrey Nice, bugün başlayan duruşmada, sivillerin sistematik olarak öldürülmesi ve köylerin yakılıp yıkılmasının sorumluluğunun Bosna Sırp yönetimi, onun gerisinde de Miloşeviç'e dayandığını söyledi. Nice, Sırp devleti yaratma amacıyla Sırp olmayanların sürülmesi ve yok

edilmesinde Miloşeviç'in etkili bir rol oynadığını belirtti. Nice, Miloşeviç'in bu amaç doğrultusunda Bosna Müslüman nüfusu kısmen ya da tamamıyla ortadan kaldırmayı hedeflediğini söyledi. MİLO�zEVİÇ: ÖDÜLLENDİRİLMEM GEREK

Miloşeviç ise, savcının iddianameyi okumasından sonra yaptığı ilk savunmada, Sırpların savaş suçu işlediğini reddederek, savaş kışkırtıcılığıyla yargılanmak yerine, barış için çalışmış olması nedeniyle ödüllendirilmesi gerektiğini iddia etti. "Hiç şüphesiz Sırplar Bosna ve Hırvatistan'daki Sırplara yardım ettiler, ama bu suç değildi. Savaş değil, barışın sağlanmasına yardım ettiğim için ödüllendirilmem gerekir" diyen Miloşeviç, savunmasının bir parçası olarak 1992 yılında İngiliz ITV televizyonu tarafından çekilen bir video filmi gösterdi.

"DÜNYA GÜÇLERİ YUGOSLAVYA'YA SAVAŞ AÇTI"

BM Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin yasadışı ve Sırp halkına karşı bir savaş aracı olduğunu ileri süren Miloşeviç, savaşın sorumlusunun Batılı hükümetler olduğunu iddia ederek, "Balkanlardaki tek savaş, Yugoslavya'ya karşı, büyük dünya güçleri tarafından çıkarılan ve sürdürülen bir savaştı" dedi. Davanın başladığı sırada mahkeme binası önünde onlarca Boşnak, savaş zamanındaki Bosna Sırplarının lideri Radovan Karaciç ve zamanın ordu komutanı Radko Mladiç'in tutuklanmasını isteyen bir gösteri yaptı.

HIRVATİSTAN DEVLET BAŞKANI TANIK OLABİLİR

Savcılık sözcüsü Florence Hartmann, 106'sı Bosna için olmak üzere toplam 177 tanık çağıracaklarını söylemişti. Hartmann, duruşmalarda Hırvatistan Devlet Başkanı Stipe Mesiç'in de tanıklık yapacağını söylemiş, ancak bunun ne zaman olacağını açıklamamıştı.

KOSOVA AŞAMASI 2 HAFTA ÖNCE BİTTİ

Miloşeviç duruşması, �zubat ayında, 1998-1999 yılları arasında Kosova'daki uygulamalarla ilgili suçlamalarla başlamıştı. BM savcıları 2 hafta önce, Miloşeviç ve yardımcılarının 800 bin kişinin evlerinden sürülmesiyle suçlandıkları Kosova duruşmalarını tamamlamışlardı. Savcıların, davanın Kosova'ya ilişkin aşamasında, Miloşeviç'in, emrindeki birliklerin gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerinden doğrudan sorumlu oldukları iddiasını kanıtlamakta yetersiz kaldıkları belirtiliyor.

İlgili haberler
Tümünü Gör
Doğu Türkistan’ın tarihsel hafızası dijitale aktarıldı
Doğu Türkistan’ın tarihsel hafızası dijitale aktarıldı
2021 yılından bu yana Filistin mücadelesinin dününe ve bugününe ışık tutan Dijital Hafıza Merkezi, Doğu Türkistan’da yaşananları ve tarihi arka planını özgün içeriklerle ele aldığı yeni arayüzünü yayınladı.
21.05.2024
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Bağcılar’da on binlerin katılımıyla şehitlerimiz ve Filistin için yürüyüş
Soğuk havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Üçyüzlü Metro Durağı'ndan Bağcılar Meydanı'na yürüdü. İHH ve birçok sivil toplum kuruluşunun organize ettiği yürüyüşte katılımcılar, teröre ve işgalci İsrail’in zulümlerine tepki gösterdi.
11.01.2024
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
On binler Ümraniye'de şehitlerimiz ve Filistin için yürüdü
Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen şehitlerimiz ve Filistin için bir araya gelen on binler, Yamanevler Metro Durağı'ndan Ümraniye Meydanı'na yürüdü.
07.01.2024